מערכת החיסון, או המערכת האוטואימונית, מונעת מהגוף לחלות ובנוסף נלחמת במחלות כשאנחנו חולים. המערכת האוטואימונית מוגדרת לתקוף חומרים זרים בגוף ולהדוף אותם כך שהגוף מוגן כל הזמן. מחלה אוטואימונית גורמת למערכת החיסון שלנו ללכת לתקוף את עצמה. זה משאיר את הגוף שלנו רגיש למחלות וחיידקים ללא שום דרך להדוף אותם.
מחלה אוטואימונית היא מצב בו המערכת החיסונית נכנסת לעומס יתר ומתחילה לתקוף את הגוף שלנו, ולא רק לתקוף דברים המהווים איום על בריאותך. זה גורם למגוון רחב של סימפטומים, המשתנים מאדם לאדם וצורכים אבחון מקצועי כדי להבין שזוהי אכן מחלה אוטואימונית.
מהם הסימפטומים הנפוצים הנלווים למחלות אוטואימוניות?
הסימפטומים הנפוצים ביותר ל -80 עד 100 המחלות האוטואימוניות השונות הם מעורפלים וקשים לייחס למחלה מסוימת ספציפית, ועוד פחות למחלה אוטואימונית ספציפית. תסמינים אלה הם:
- עייפות
- חום
- חולשה
- כאבי מפרקים
- פריחה
כפי שאתם יכולים לראות, אחד או יותר מהתסמינים הללו יכולים להיות חלק כמעט מכל מחלה שבני אדם יכולים להידבק בהן. לדוגמא, שפעת מלווה בארבעה מתוך חמשת הסימפטומים הללו.
כיצד מאבחנים מחלה אוטואימונית?
תהליך האבחון של מחלה אוטואימונית כולל בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה שונות, צילומי רנטגן ובדיקות אבחון אחרות המעריכות את כלל הסימפטומים בהם המטופל לוקה. גם בבדיקות ובדיאגנוזות , לא תמיד קל לאבחן מחלה אוטואימונית, במיוחד אם מדובר באחת מן הפחות שכיחות. לעתים אנשים בילו שנים בחיפוש אחר אבחנה של אחת מהמחלות האוטואימוניות הנפוצות ביותר, דלקת מפרקים שגרונית. זה רק מראה כמה קשה לאבחן מחלות אלו, דבר שרק הופך אותן למורכבות עוד יותר.
אילו אפשרויות טיפול עומדות בפני החולים במחלות אוטואימוניות?
בנוסף להיותן מסובכות לאבחון, חלק משמעותי אשר הופך מחלה אוטואימונית לכזו, היא העובדה שאין להן תרופה אשר מרפאה לחלוטין מן המחלה. משיטוט באינטרנט תוכלו למצוא אנשים אשר טוענים שמצאו תרופה למחלה כזו, אך המדע של ימינו טרם הגיע לשם, ויש להקשיב אך ורק לייעוץ של רופאים מוסמכים.
למרות זאת, קיימות דרכים רבות על הקלת הכאבים הנלווים למחלות כאלה, דחיית הסימפטומים, הפחתת ההתקפים, וההעלמה כמעט מוחלטת של סימני המחלה במידה ונוטלים תרופות מסוימות הכוללות סטרואידים ו- IVIG. בנוסף קיימים טיפולי פלזמה פרזיס המוכחים כעוזרים ביותר.
ישנן מעל 80 מחלות אוטואימוניות, ולכן לכל מחלה ישנו טיפול שונה. מרבית הטיפולים במחלות אוטואימוניות הם תרופות מבוססות כימותרפיה, המדכאות תסמינים איך אין ביכולתן לעשות דבר כדי למנוע את התקדמות המחלה. ישנם, לעומת זאת, טיפולים טבעיים למחלות אוטואימוניות אשר יכולים להקל על הלוקים בהן רבות. הטיפולים הטבעיים כוללים דיאטה ותוספים תזונתיים כאלו ואחרים.
מכוני שיקום למטופלי מחלה אוטואימונית – זה מה חשוב לדעת!
כיוון שתהליך ההחלמה ממחלות אוטואימוניות הוא מתמשך, למטופלים רבים זוהי חוויה קשה אשר מצריכה טיפול מקצועי לתקופת זמן ארוכה. מחלות מסוימות מצריכות ניתוחים כאלו או אחרים, שאחריהם נדרשת תקופה החלמה ארוכה. אם כי לחזרה לבית יש יתרונות רבים למטופל, לעיתים דווקא להישאר בסביבה רפואית הדוקה, המכריחה את המחלים ליצור חיי חברה ולדאוג לעצמו בצורה הטובה ביותר, יעילה הרבה יותר. מסיבה זו קיימים מכוני שיקום בארץ, המתמחים בעזרה לשיקום ממחלות אוטואימוניות.
במכונים אלה מטופלים תמיכה מתמשכת המקלה על סבלם ומשפרת את איכות חייהם.
כחלק מהשירותים שהמכונים האלו מציעים, המטופל יקבל:
- טיפול פסיכולוגי
- טיפולי פיזיותרפיה
- טיפולי ריפוי בעיסוק
- טיפולי רפואה משלימה
- טיפולי קלינאות תקשורת
בנוסף לכל אלו מכוני השיקום מספקים מידע עדכני לגבי התפתחויות בתחום המחלות האוטואימוניות, קבוצות תמיכה, ימי הווי וגיבוש, ייעוץ ועזרה ברכישה של תרופות שאינן חלק מסל התרופות. כל אלו קיימים במכוני השיקום על מנת לוודא שהמטופלים יוכלו לחוות את חייהם בצורה תקינה ככל האפשר, ולהקל על הקושי הרב עד כמה שניתן.