מחקר ישראלי חדש מביא בשורה לחולי טרשת נפוצה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחקר ישראלי חדש מביא בשורה לחולי טרשת נפוצה

טרשת נפוצה מופיעה על פי ההערכות אצל כ-5,000 ישראלים, וכארבעה מיליון איש בעולם. למרות שיש מחלות נפוצות ממנה, איןמחקר ישראלי חדש מביא בשורה לחולי טרשת נפוצה ספק שמדובר בבעיה מורכבת. המדובר במחלה כרונית, במסגרתה מופיעים מוקדי דלקת וגורמים לנזק מהותי למערכת העצבים המרכזית. המחלה מאופיינת בהתקפים, אשר המאפיינים שלהם ודרגת חומרתם משתנים מאדם לאדם. במקרים הפשוטים מדובר בתסמינים קלים, אולם ברבים אחרים בפגיעה תפקודית חמורה: הירדמות של הגפיים ותחושת נימול, בעיות בראייה (בעיקר כפל ראייה או טשטוש), חולשת גפיים, פגיעה בקואורדינציה, קושי לשמור על יציבות בהליכה ועוד.

אבל האם יש תקווה גדולה לחולי טרשת נפוצה, בזכות מחקר ישראלי פורץ דרך שנערך בבית החולים הדסה לפני שנים ספורות? כדי לענות על השאלה הזו, נציג לפניכם את ממצאי המחקר העיקריים והתובנות שעלו ממנו.

החידוש במחקר: הזרקת תאי גזע ישירות לנוזל השדרה

המחקר פורסם ב-2015, ועורר מאז תשומת לב רבה בעולם. העובדה שהמחקר התקיים במרכז הרפואי הדסה אינה מפתיעה, על רקע העובדה שבבית החולים הירושלמי פועל המרכז לטרשת נפוצה. המדענים יזמו במהלך השנים כמה וכמה מחקרים בנושאים הנוגעים לטרשת נפוצה, לרבות בחינה של תרופות קיימות או אחרות לשיפור המצב.

נקודת ההתחלה שלו הייתה אישה בשנות ה-40 לחייה, שחלתה בטרשת נפוצה בשלב הביניים שלה (שלב בו היא אינה מרותקת לכיסא גלגלים, אולם מתקשה ללכת באופן עצמאי). היא הייתה הראשונה מבין 48 חולים, בשלב הראשון, שקיבלו טיפול ניסיוני במסגרת המחקר. עוד לא ידוע לנו באיזה שלב נמצא המחקר בנקודת הזמן הנוכחית.

העיקרון המרכזי שלו, עם זאת, פשוט להבנה: מזריקים לנוזל השדרה של האישה תאי גזע עצמיים, במטרה לכפר על ההרס של תאי הגזע כתוצאה ממחלת הטרשת הנפוצה. התכנון הוא לבצע בדיקה כפולה לכל חולה, במטרה למפות את המצב בנקודת הזמן הנוכחית ולראות האם הטיפול מביא להשפעה המשמעותית הרצויה עבור הסובלים מטרשת נפוצה.

האם יש סיבה לאופטימיות?

נכון לעכשיו, טרשת נפוצה נחשבת למחלה בעייתית בלא מעט אופנים. ראשית, אי אפשר לאתר את הגורמים המביאים למחלה, בצורה ישירה או עקיפה. גם אם ישנן אוכלוסיות סיכון, וידועים כמה גורמים שעשויים "לתרום" להיווצרות הטרשת ולהסברת חלק מהתסמינים שלה, מקרים רבים נותרים עם יותר מדי שאלות פתוחות. עובדה זו מקשה מאוד על גורמי הרפואה והמדע בעולם, שאינם יכולים למפות באופן יעיל את קבוצות הסיכון למחלה וגם לא לאתר אותה בקלות בשלבים הראשונים שלה (וכל מחלה הרי נעשית פשוטה יותר להתמודדות כאשר מאבחנים אותה באופן מדויק בשלב ההתחלתי שלה).

הטיפול בטרשת נפוצה לוקה מאוד בחסר. אין כיום אפשרות להתמודד עם המחלה בצורה יעילה, בהיותה מחלה אוטואימונית: המשמעות היא שהאדם עתיד לסבול מהמחלה כל ימי חייו, עם התקפים חוזרים ונשנים של תסמיניה. ברור שיש עוד דרך ארוכה מאוד עד שניתן יהיה להסיק שהמחקר שהוצג בהדסה יוכל לשנות את חוקי המשחק בתחום, אבל אין ספק שהוא עשוי להעלות את מפלס התקווה בקרב חולי טרשת נפוצה בישראל ומחוצה לה. לכן מומלץ להמשיך ולקוות אחר המחקרים והטיפולים, במטרה לאתר גישות טיפוליות חדשות שעשויות להיות על תקן של שוברי שוויון.

מקורות ולקריאה נוספת:
Multiple Sclerosis Health Center – WEB MD
What is MS? – National Multiple Sclerosis Society

אולי יעניין אותך גם:

טרשת נפוצה והריון: כל הסיכונים שעלולים לקרות וכיצד להישמר

מה זה דם טבורי? ומה הקשר שלו למחלות אוטואימוניות?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן