בשלב זה, טרם נמצאה תרופה לטרשת נפוצה. יחד עם זאת, ישנם טיפולים שיכולים להאט את התפתחות המחלה, לשפר את תפקוד החולים, לשכך סימפטומים מסוימים ובקיצור, להעניק איכות חיים. אך מה לגבי היריון? במידה ואובחנת כחולה בטרשת נפוצה ואת שוקלת להיכנס להיריון, אלה הדברים המרכזיים שכדאי להביא בחשבון.
האם טרשת נפוצה מאפשרת היריון תקין?
טרשת נפוצה איננה נחשבת למחלה שמורידה את פוריות האישה. הסיכוי להיכנס להיריון דומה לסיכוי באוכלוסייה הכללית, בהתאם לגיל ולמפרמטים אחרים שאינם קשורים לטרשת. אין ראיות לכך כי קיים סיכון מיוחד לעובר, הוא לא מועד יותר למומחים או למחלות מיוחדות, לעומת האוכלוסייה הכללית. אולם, קיים סיכוי גבוה יותר כי הלידה בסופו של דבר תתבצע בניתוח קיסרי או בלידת ואקום. ישנה סבירות מסוימת שבשל המחלה יהיה קשה יותר לחוש כי מתחילים הצירים. על כל פנים, לחולה בטרשת נפוצה יתכן כי יתבצעו בדיקות יותר תכופות ומפגשים יותר תכופים עם רופא הנשים.
ייעוץ תרופתי חשוב ביותר
תרופות מסוימות לטיפול בטרשת נפוצה עשויות להשפיע על הפוריות ועלולות לגרום להיריון בסיכון ולמחלות בקרב העובר. במידה ואת שוקלת להיכנס להיריון, חשוב להגיע לייעוץ רפואי ודגש גם על ייעוץ תרופתי. סביר מאוד להניח שתצטרכי להפסיק ליטול חלק גדול מהתרופות שנועדו לסייע להפחתת הסימפטומים. כמובן שהדבר נעשה בפיקוח רפואי ויתכן שתרופות אחרות, ללא השפעה על ההיריון והעובר יהוו חלופה חלקית.
ישנם רופאים שמציעים להימנע מהנקה לאחר הלידה, על מנת שאפשר יהיה ליטול את התרופות ללא חשש. עם זאת, ישנן נשים שמדווחות כי בתקופת ההנקה הן חשו הקלה בתסמינים, אף כאשר לא נטלו את התרופות שהכירו מהתקופה הקודמת. צריך להביא בחשבון כי אפשרי שלאחר תקופה מסוימת התסמינים יתחזקו, עד שתוכלי לחזור ולהשתמש בתרופות לייצוב מצבך. ישנן תרופות שנמצאו כבטוחות לשימוש בהיריון וגם סטרואידים יכולים להימצא בשימוש, שכן החומרים הפעילים אינם חודרים דרך השיליה והעובר לא מושפע מהם.
האם בדיקות בזמן ההיריון עשויות להזיק לעובר?
טרשת נפוצה לא מפריעה לקיים את שגרת הבדיקות המקובלת עבור אישה בהיריון. ניתן לבצע ללא חשש בדיקות דם, אולטרה סאונד, MRI לפי הצורך וכדומה. במקרים מסוימים, לדוגמא כאשר ההיריון התגלה בהפתעה, עשוי הרופא להמליץ על תכיפות בדיקות רבה יותר, ליתר ביטחון (על מנת לשלול פגיעה אפשרית בעובר, בעקבות התרופות).
איך היריון משפיע על הטרשת הנפוצה והסימפטומים?
ניתן להניח כי ההיריון מכביד על הגוף ו"שואב" משאבים ואנרגיה ועל כן הוא צפוי להשפיע בצורה לא פשוטה על הסימפטומים של המחלה. אולם, מתברר כי המצב איננו כזה. על פי מיטב הספרות המקצועית והמחקרית, נמצא כי ההיריון עצמו לא גורם להתדרדרות או להחמרה בסימפטומים שאת מכירה. אצל חלק מהנשים, בזמן ההיריון מורגשת עליה בתחושת התשישות או הפרעות בשיווי המשקל. חוקרים מסוימים טוענים כי גילו שהסימפטומים עשויים אף להיחלש בזמן ההיריון, אך אין על כך הסכמה גורפת.
במידה והמחלה הגיעה לשלב שבו השרירים חלשים ומופיעים תסמינים כגון קושי בקואורדינציה, יש להביא זאת בחשבון ולהיזהר שבעתיים. יתכן שהרופא ימליץ על שימוש בעזרי ניידות, כיסא גלגלים וכדומה. בלידה עצמה, ניתן להשתמש במשככי כאבים וניתן לבצע טיפול באפידורל במקרה של ניתוח קיסרי. לנשים שחפצות להניק, במידה וישנם סימפטומים נוירולוגיים או חולשה של השרירים, מומלץ שההנקה תתבצע בליווי של אדם נוסף או שניתן לבצע שאיבה ואת ההאכלה יבצע האב או בן משפחה אחר.
אולי יעניין אותך גם: