נוגדנים אוטואימוניים אחראים למקרי קורונה חמורים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נוגדנים אוטואימוניים אחראים למקרי קורונה חמורים

ממש בימים אלה מצאו מדענים תשובה אפשרית לשאלה, מדוע חלק ממחלימי קורונה סובלים ממחלה ממושכת בהרבה, מעלנוגדנים אוטואימוניים אחראים למקרי קורונה חמורים הממוצע. ומסתבר שההסבר קשור לכך שדווקא מערכת החיסון במקרים מסוימים עובדת טוב מדי וגורמת לצרות צרורות.

יותר מדי נוגדנים אוטואימוניים זה רע?

ידוע היטב כי פיתוח נוגדנים בגוף (על ידי מערכת החיסון) נועד לסייע לנו להתגבר על מחלות שונות. בכלל זה, גם נוגדנים לנגיף הקורונה אמורים לאפשר לנו להחלים, בדרך כלל, לאחר הידבקות במחלה. אולם נתונים שנאספו בחודשים האחרונים מעלים את הסברה שלעיתים, נוגדנים אוטואימוניים אחראים למקרי קורונה חמורים או לאיומים אחרים.

חוקרים מאוניברסיטת ייל השתמשו לאחרונה במונח "אש ידידותית" לתיאור תופעה שהתגלתה. על פי הדיווחים, תגובת יתר של מערכת החיסון עשויה לגרום לחולי קורונה להשפעה הפוכה מכפי שניתן לצפות. התברר כי פעילות היתר והנוגדנים שנמצאו בכמות רבה גרמו למחלה להימשך לאורך זמן. החולים סבלו מחום ממושך, כאבים במפרקים, לפעמים עייפות יתר ותסמינים נוספים. יותר מזה, הגידול במספר הנוגדנים בגוף גרם לתופעות לא רצויות, הן למערכת החיסון והן לאיברים מסוימים. החוקרים גילו כי הנוגדנים שנוצרו בכמות גדולה מדי, נותרו בגופו של החולה אפילו לאחר שהמחלה מוגרה ונוצחה. כלומר גם לאחר שכל התסמינים של הקורונה התסיימו והמחלה למעשה נוצחה, רמות הנוגדנים לא ירדו ותופעות לוואי שונות החמירו.

איך אפשר להסביר את ההשפעה השלילית של הנוגדנים?

הנוגדנים שנועדו לנצח את הקורונה לומדים לזהות את הנגיף בצורה טובה ונכנסים לפעולה. ברגע שהם מזהים את הווירוס הם נצמדים לגופו במטרה לפרק אותו או לסמן אותו עבור תאים פעילים נוספים במערכת החיסון. מה שקורה במקרי קורונה חומורים זה שלא רק הווירוס עצמו גורם לתסמינים לא רצויים אלא גם הנוגדנים עצמם. אותם הנוגדנים מתחילים "להתלבש" על חלבונים החיוניים לגוף. לעיתים אף על חלבונים שהגוף עצמו מייצר או על רקמות בגוף עצמו. תופעה זה מזכירה מקרים של מחלות אחרות שבהן מדובר על פעילות אוטואימונית מזיקה. לעיתים, התופעה הזאת הופכת לכרונית אך לא ברור עדיין האם זה יהיה המצב אצל אותם חולי קורונה שסובלים מהמחלה בצורה ממושכת בהרבה מעל הממוצע.

שילוב מסוכן של קורונה ומחלה אוטואימונית

מתוך נתונים שנאספו עד כה, כ-5 עד 10 אחוזים מחולי הקורונה עשויים לסבול מקורונה חמורה, בשל ההשפעה האוטואימונית. ככל הנראה, בגילאים מבוגרים החשיפה להשפעה אוטואימונית עולה. פעילות היתר אצל חולה גורמת לכך שהגוף מתקשה לטפל בנגיפי הקורונה כך שהמחלה, כך מספרים החוקרים, נוטה להתארך הרבה יותר מכפי שאפשר לצפות.

בדיקות מעבדה גילו כי במקרים הללו, מערכת החיסון עצמה החלה ולפגוע בתאים חיסוניים, מה שהוביל לקורונה יותר ממושכת ויותר קשה. מדענים מסוימים סבורים כי הקורונה הקשה יותר פגעה בחולים שאצלם מערכת החיסון כבר קודם לכן הייתה מעוררת ופעילה יתר על המידה. בצורה שעדיין נבדקת, נגיף הקורונה גורם לתופעה זו להתעצם ולעלות מעל לפני השטח. תופעות דומות במידה מסוימת, מוכרות גם אצל חולי טרשת נפוצה, זאבת, דלקות מפרקים כרוניות אך גם, מצד שני, אצל חולי אבולה.

האם לרפואה יש כיום פתרון לקורונה חמורה כזאת?

יתכן מאוד שטיפולים שקיימים כבר כיום, לדיכוי או החלשת מערכת החיסון, יועילו גם לחולי קורונה. זה ראוי לציון במיוחד מכיוון שככל שגיל החולה עולה, כך גם גדל הסיכוי לתופעה זו, של "קורונה ממושכת". מדענים מסבירים כי תופעות דומות ידועות גם ממחלות וותיקות מסוימות, שבהן החלשת מערכת החיסון מסייעת לחולה להתגבר על תופעות לוואי רבות.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.theguardian.com/science/2020/dec/13/autoantibodies-may-be-driving-severe-covid-cases-study-shows
https://science.sciencemag.org/content/370/6515/eabd4585

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן