ישנם מזונות שחשיפה אליהם גורמת לאלרגיות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מזונות אלרגניים הם מזונות, אשר חשיפה אליהם או למרכיב מתוכם מעוררת בגוף תגובה פיזית – מתונה או חריפה – בטווח של דקות עד ימים מרגע החשיפה. המזונות האלרגניים אינם משתייכים לקבוצת מזונות אחת כי אם למספר קבוצות שונות, וייתכנו מקרים בהם האלרגנים הם חומרים שהוספו למזון ולא המזון עצמו.

אלרגיה למזון

חשוב להבחין בין אלרגיה למזון לאי-סבילות או רגישות למזון. רוב המזונות האלרגניים הם גם אלה הגורמים לאי-סבילות ו/או רגישות בקרב האוכלוסייה, אולם הסיכויים גדולים יותר ללקות באי-סבילות למזון מסוים מאשר לאלרגיה כלפיו, מה גם ההבדלים בתסמינים גדולים מאוד.

תגובה למזונות אלרגניים יכולה להתבטא בעקצוצים, פריחות, גודש באף ובעיניים, נפיחות בעיניים, נפיחויות שונות, כאבי גרון, תופעות עוריות שונות, בחילות, בעיות נשימה ועלולה להגיע עד מוות. במקרים של קוצר נשימה (ראו גם: אסטמה) ושל הופעת אחד או יותר מהתסמינים הנ"ל, יש לגשת מיד לחדר מיון.

אי-סבילות ורגישות למזונות אלרגניים

אי-סבילות או רגישות למזון גורמת לתגובה פיזית לא נעימה ויכולה אף להתפתח לכדי מחלה אוטואימונית, כגון תסמונת המעי הדולף. מכיוון שתסמיני הרגישות אינם מובהקים כמו במקרה של אלרגיה, לעיתים חולף זמן עד שמבינים את פשר הבעיה.

הסימפטומים של רגישות או אי-סבילות למזונות אלרגניים עשויים להופיע הם בטווח המידי והן בשלבים מאוחרים יותר, כתוצאה מחשיפה ממושכת למזון האלרגני, על כן לעתים יש קושי לזהותן.

בין התגובות האפשריות ניתן למנות התקררויות ארוכות טווח, בטן נפוחה, כאבי ראש, כאבי פרקים,  בעיות עור, בעיות קשב וריכוז, עייפות כרונית ועוד.

חשוב לציין, שהתגובה איננה לא מלווה בשחרור היסטמינים ואינה מייצרת דחק בגוף, ועל כן ייתכן ויהיה קשה לזהות את הרגישות בבדיקות אלרגיה רגילות.

הסיבות לאי-סבילות למזון או לרגישות למזון יכולות להיות קשורות לבעיות עיכול (מולדות או שאינן מולדות) או לעומס רעלנים בגוף.

מזונות אלרגניים

המזונות הבאים עלולים ליצור בגוף הן תגובה אלרגית והן תגובה הנובעת מאי-סבילות או רגישות. מזונות אלרגניים שונים גורמים לתגובות שונות בחריפותן: המזונות האלרגניים מקבוצת האגוזים והזרעים עלולים לעורר תגובות חריפות ביותר וכוללות מקרי-מוות בעוד חלב-פרה נחשב למזון אלרגני אך מעורר, לרוב, תגובות של רגישות או אי-סבילות.

כמו כן, מזונות מן החי נחשבים באופן כללי לאלרגניים חזקים יותר, וזאת בשל העובדה שהם מגיעים לצרכן עמוסי תוספות כימיקליות, הורמונים ואנטיביוטיקה.

ההמלצה היא לבדוק את תגובתכם בטווח של עד 36 שעות מרגע החשיפה למזון האלרגני, על מנת לאמת חשדות אפשריים לגבי תגובה שלילית לחשיפה אליו.

  • מזון מן החי:  חלב פרה, חלב צאן, פירות-ים, רכיכות, דגים, חלבון ביצה, גבינה צהובה
  • אגוזים וזרעים: בוטנים, אגוזים, שקדים, שומשום, קשיו
  • דגנים: חיטה, תירס, כוסמת
  • פירות: קיווי, תותים, תפוזים, תאנים, בננות
  • משקאות: קפה, אלכוהול
  • מתוקים: ריבות, סוכר לבן

תוספים אלרגניים

לא רק מזונות עלולים לגרום אלרגיות. התזונה המערבית עתירה בחומרים כימיים ומלאכותיים המוספים למאכלים, כך שכל מזון שאנו צורכים – בין אם זה ירק או דגני-בוקר, אינו מגיע אלינו לעולם כשהוא במצב טבעי.

מבין החומרים העלולים לגרום אלרגיות ורגישויות שונות ניתן למנות את הניטראטים והניטריטים המוספים לבשר קפוא, הורמונים, אנטיביוטיקה ושאר חומרים המוספים לחלב, גבינות, ביצים ושאר מוצרים מן החי, חומרי הדברה וריסוס הנמצאים בכל הירקות והפירות (למעט גידולים אורגניים), חומרי שימור, צבעי-מאכל, חומרי טעם-וריח, חומצות מאכל שונות ועוד המתווספים לכל מזון בקופסה או בשקית.

באם אתם חושדים כי אתם סובלים מאלרגיה או רגישות למזון מסוים, נסו לבדוק את צריכתו במצב טבעי ככל האפשר על מנת לוודא שאתם אכן רגישים אליו ולא לחומרים המלאכותיים המגיעים איתו.

ראו גם:

טיפולים טבעיים באלרגיה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן