לאחר השתלת מח עצם בשני חולי HIV, נמצא כי נגיף האיידס נעלם מגופם וכיום אינם נדרשים יותר לשימוש בתרופות כנגד מחלת האיידס. מקרים אלה תוארו על ידי רופאים מ-Brigham and Women's Hospital שבבוסטון בוועידה הבין לאומית למחלת האיידס אשר כונסה בקואלה למפור, מלזיה.
על פי הרופאים, חולי האיידס עברו השתלת מח עצם שכתוצאה ממנה הופיעה היעלמות מוחלטת של נגיף האיידס מגופם – אחד החולים כבר מחזיק מעמד ללא טיפול תרופתי 15 שבועות, והשני 7 שבועות, ולמרות היעדר הטיפול אין סימנים מעבדתיים לחזרת הנגיף לגופם.
מדובר בפריצת דרך אדירה בחקר מחלת האיידס, וייתכן מאוד כי בשנים הקרובות ישתמשו בטכניקת השתלת מח העצם כשיטה טיפולית להתערבות במקרים שונים של מחלת האיידס.
מחלת איידס – מחלה חשוכת מרפא
נגיף האיידס הוא נגיף חמקני, אשר מתעתע במערכות ההגנה של הגוף ולא מאפשר למערכת החיסון לטפל בו בדומה לנגיפים אחרים. אחת היכולות החשובות התורמת להישרדותו של נגיף האיידס היא העובדה שהוא "מתחבא" בתוך ה-DNA האנושי, ובדרך זו אינו מאפשר למערכת החיסון לפגוע בו. מסיבה זו, מרגע ההדבקה נגיף האיידס נשאר בגוף באופן תמידי, וקשה מאוד לגרום להכחדתו.
הטיפול במקובל במחלת האיידס נעשה על ידי תרופות מסוג ART (Anti Retroviral Therapy) אשר פוגעות בנגיף בזמן שהוא נמצא בזרם הדם, וכך מונעות את התרבותו בגוף, אך עדיין, מרגע הפסקת הטיפול הנגיף חוזר להתרבות ולגרום לנזק לו הוא מסוגל.
חולי האיידס שהחלימו לאחר השתלת מח עצם
שני חולי האיידס שתוארו כי החלימו מהמחלה לאחר השתלת מח עצם, סבלו ממחלת האיידס במשך כשלושים שנה, במהלכה טופלו בה באופן תרופתי על מנת לשלוט ברמת הנגיף בגוף. במהלך השנים, שני החולים פיתחו את מחלת הלימפומה מסוג הודגקין (סוג של סרטן הדם) ונזקקו לטיפולי כימותרפיה והשתלת מח עצם.
לאחר טיפולי השתלת מח העצם, בוצעו לחולים בדיקות לרמת נגיף האיידס בדם, ולהפתעתם של הרופאים לא ניתן היה לזהות את הנגיף לאחר טיפולי השתלת מח העצם.
למרות זאת, החולים עדיין המשיכו בטיפולים התרופתיים כנגד מחלת האיידס, אשר הופסקו רק בשנה האחרונה. גם לאחר ההפסקה, נגיף האיידס לא חזר לזרם הדם של המטופלים, וככל הנראה הם החלימו מהמחלה. למרות הכל, הם יידרשו למעקב ארוך טווח אחר רמות הנגיף בדמם, על מנת להבטיח שהנגיף לא חוזר ולשמור על בריאותם לאחר החלמתם מהמחלה הקשה.
מח העצם מהווה מאגר חשוב לנגיף האיידס
אחת התיאוריות מאחורי חיסול נגיף האיידס כתוצאה מהשתלת מח העצם היא שמח העצם מהווה מאגר חשוב ביותר לאוכלוסיית נגיף ה-HIV. ככל הנראה, נגיף האיידס מוצא במח העצם מצע גידול טוב ויעיל, ונשאר שם.
בצורה זו, יש לו גישה ישירה לזרם הדם (תאי הדם מיוצרים במח העצם) והוא יכול להזיק לגוף ככל שירצה. אצל שני החולים המדוברים, טיפולי הכימותרפיה וההקרנות הקשים גרמו לחיסול מח העצם, ולאחר שהושתלו במח עצם חדש אשר אינו מכיל את נגיף האיידס, גופם נותר "נקי" מהנגיף.
יש לציין שבגוף נמצאים מאגרים נוספים אשר יכולים להכיל את נגיף האיידס, כמו מערכת העיכול או המוח. ולכן, למרות שכיום גופם של החולים נקי מנגיף האיידס, בעתיד הנגיף יכול להתפרץ ממערכת העיכול או המוח, ולחזור לגופם של המטופלים ולכן הם נדרשים לעבור בדיקות תקופתיות על מנת לוודא שהמחלה לא חוזרת.
למרות שמדובר בתגלית חשובה, נכון להיום טיפולי מח עצם לא נחשבים כטיפול מאושר למחלת האיידס, ועדיין מדובר בטיפול נסיוני בלבד אשר הוכח כחלק מתיאורי מקרה ספורדיים בלבד.
ייתכן שבעתיד, אחרי מחקרים מסודרים ומאושרים מבחינה אפידמיולוגית, ניתן יהיה להכניס את טיפולי השתלת מח העצם כחלק מפרוטוקול הטיפול במחלת האיידס.