באופן כללי, מחלת הסוכרת מוגדרת כמחלה הנוצרת עקב ירידה בכמות האינסולין שמיוצר בגוף האדם. ירידת בכמות האינסולין יכולה גם לנבוע עקב בעיה גופנית שמונעת מהגוף להשתמש באינסולין שמיוצר.
למחלת הסוכרת מספר סוגים, הנובעים מסיבות שונות. אחד הסוגים הנפוצים של מחלת הסוכרת הינה סוכרת נעורים הידועה גם בשם סוכרת מסוג 1 או סוכרת תלוית אינסולין.
סוכרת נעורים עלולה להופיע כבר בגילאים צעירים מאוד ולכן קרויה גם סוכרת נעורים, אך ידועה כי גם בגילאים בוגרים יותר ועד גיל 30, יכולה לפרוץ מחלת סוכרת הנעורים.
סוכרת נעורים הינה מחלת סוכרת, אשר החולים בה תלויים בקבלת טיפול באינסולין לכל חייהם. קימיים גורמים, סיבות ותיאוריות שונות להתפתחות המחלה.
קיימת הנחה כי סוכרת נעורים נוצרת עקב הפרעה במערכת החיסון ועקב כך המערכת החיסונית פועלת כנגד תאים מיוחדים בלבלב אשר מייצרים אינסולין והורסת אותם, כך שאין ייצור אינסולין בלבלב ויש צורך באינסולין חיצוני, מלאכותי אשר יוחדר לחולים בסוכרת נעורים.
יחודיות האינסולין
בעבר הרחוק, נחשבה מחלת סוכרת הנעורים למחלה קטלנית, הגורמת לסיבוכים הרי גורל, מחלות רקע קשות ומוות בגיל צעיר מאוד. כאשר התגלה האינסולין, חלה עלייה בתוחלת חיי הסובלים מסוכרת נעורים וכיום, גם החולים בסוכרת נעורים יכולים להינות מחיים טובים, מלאים ואיכותיים, כל עוד הם שומרים על בריאות, תזונה, פעילות גופנית והזרקה יומיומית של אינסולין.
מטרת הטיפול לסוכרת נעורים, הינו לשמור על רמת גלוקוז תקינה ומאוזנת בדם ובשתן. בנוסף על שמירת אורח חיים תקין ובריא, החולה חייב להזריק לעצמו אינסולין בבטן או באחת הגפיים מספר פעמיים ביום. כיום קיימות גם משאבות אינסולין המוחדרות לגוף וכך במידה והחולה שכח להזריק אינסולין, המשאבה "זוכרת" בשבילו ומסייעת בהחדרת אינסולין לגוף ובכך הפחתת רמת הגלוקוז (סוכר) בדם.
האושר הגדול אשר הגיע עקב הטיפול באינסולין לחולי סוכרת נעורים, הביא עימו גם לא מעט בעיות, דאגות ותופעות לוואי.
לטיפול יומיומי באינסולין קיימות לא מעט תופעות לוואי כגון:
- הזרקת מנה גבוהה מדי של אינסולין וכתוצאה מכך היפוגלקימיה.
- חוסר הזרקת אינסולין הגורם למחסור חמור, רמה גבוה של גלוקוז ועקב כך נגרם קטואצידוזיס, מצב רפואי אשר ללא מתן טיפול רפואי מהיר עלול להוביל לאובדן הכרה ואף מוות.
- זיהומים ודלקות עקב ההזרקה או במיקום השתלת המשאבה.
מהלך המחקר ומסקנותיו
ניסוי קליני חדש עולמי, המתקיים בשיתוף עם אוניברסיטת בן גוריון בנגב מצא, כי טיפול בAAT- חלבון אנטי דלקתי בשם אלפא-1 אנטיטריפסין, מסייע במניעת הירידה של ייצור אינסולין, תופעה המאפיינת את תחילתה של המחלה- סוכרת נעורים. כמו כן, בניסוי נראה כי מתן של AAT גורם גם לעלייה בייצור אינסולין בתחילת המחלה.
הניסוי נערך על 12מטופלים, אשר אובחנו סמוך למועד המחקר כחולים בסוכרת נעורים. המטופלים קיבלו טיפול תוך ורידי של AAT במשך 8 שבועות ולאחר מכן, היו במעקב על ידי חוקרי הניסוי במשך שנה. למחקר גויסו חולים שאובחנו במחלת סוכרת נעורים בחצי שנה האחרונה.
לאחר 8 שבועות של מתן תוך ורידי של AAT נערך מעקב אחרי המטופלים, במהלך כל חודשי הניסוי:
- לא נצפו שינוים בתאי הדם הלבנים העלולם להוביל לדלקת
- לאחר 9 חודשים מתחילת הטיפול ב-AAT תאי הדם הלבנים עברו לפרופיל דלקתי מתון.
- אצל חלק מהמטופלים בAAT עוכבה מחלת הסוכרת.
חשוב לציין, כי ניסוי מחקרי זה הינו הראשון מבין שלושה מחקרים וכיום נעשה גיוס חולים נוסף לבחינת שיפורים במינוני הטיפול.
ראו גם: