סטרואידים הם תרכובות אורגניות בעלות תפקיד חשוב ומשמעותי בפעילות הפיזיולוגית של הגוף. הסטרואידים מיוצרים בעיקר בבלוטת האדרנל, וחלקם עוברים עיבוד סופי בכבד, שם הופכים להורמונים משמעותיים ביותר לפעילות הגוף.
הסטרואידים החשובים ביותר הם קורטיזול, האחראי על בקרה על הפעילות המטבולית בגוף, אלדוסטרון, האחראי על מאזן הנוזלים, ואסטרוגן וטסטוסטרון האחראים על הפעילות המינית.
עלייה דרסטית ברמת ההורמונים האלה (כפי שקורה בטיפול בסטרואידים) גורמת לבעיות בתפקוד התקין של הגוף ולתופעות לוואי קשות וחמורות.
מתי נדרש טיפול בסטרואידים?
טיפול בסטרואידים הוא טיפול נפוץ בעיקר במחלות אוטואימוניות. השימוש בסטרואידים גורם להחלשת פעילות מערכת החיסון וכתוצאה מכך מביא להפחתת ההשפעת המזיקה של התגובה האוטואימונית ולשיפור משמעותי במצב החולים.
לדוגמה, במשאפים של חולי אסטמה יש בדרך כלל סטרואידים, שתפקידם הוא להקטין את הפעילות האוטואימונית שגורמת להיצרות דרכי הנשימה. בחולי מחלות אוטואימוניות סיסטמיות כמו לופוס, או פסוריאזיס, משתמשים בסטרואידים גם כן, וזאת על מנת להפחית את הסימפטומים.
בנוסף, במקרים של אלרגיה עורית משתמשים פעמים רבות במשחות סטרואידיות כמו קורטיזון. גם במקרים חמורים מאוד כמו שוק אנפילקטי, הנגרם כתוצאה מתגובה קשה ביותר לאלרגיה, משתמשים בסטרואידים על מנת להחזיר את המצב לקדמותו.
יתרונות השימוש בסטרואידים
לסטרואידים כאמור יתרונות רבים, והם מובילים לשיפור חד במצב חולים במחלות אוטואימוניות או במקרי אלרגיה קשים. בזכות הסטרואידים, חולים רבים מצליחים לסגל לעצמם אורח חיים נורמלי למרות המחלות הכרוניות שלהם.
הסטרואידים מספקים שיפור מהיר מאוד במצב ומובילים לעליה באיכות החיים. חשוב לציין שהיתרונות בשימוש בסטרואידים קיימים בטיפול קצר של עד מספר שבועות. בטיפול ארוך יותר תופעות הלוואי מתחילות, ולמרות ש"מחסלים" את המחלה המקורית, החולים סובלים ממחלות נלוות קשות.
חסרונות השימוש בסטרואידים
לסטרואידים בשימוש ארוך טווח חסרונות רבים, בעיקר על רקע השינוי במאזן ההורמונלי והפחתת יכולת המערכת החיסונית. כאמור, סטרואידים הם חומרים המסונתזים באופן טבעי בגוף על ידי בלוטת האדרנל ונקראים גלוקוקורטוקואידים. מתן חיצוני של סטרואידים מביא לעלייה חדה ברמת ההורמונים ולשינויים פיזיים חריפים.
השינויים הראשונים הנראים אצל משתמשי סטרואידים כרוניים הם שינויים אסתטיים, כמו השמנה מרכזית אופיינית ומראה של "פני ירח". מטופלים כרוניים סובלים מהצטברות שומן במקומות אופייניים כמו בתחתית הפנים ובבטן, לעומת רזון באזורים אחרים, כמו הידיים והרגליים.
בנוסף, שימוש בסטרואידים מגביר את הסיכון לאוסטאופורוזיס – דלדול עצם, בעיקר אצל נשים הנמצאות בקבוצת סיכון למחלה זו בכל מקרה.
חולים המטופלים בסטרואידים עלולים ללקות גם במחלות סיסטמיות שונות, כמו עלייה בלחץ דם שמובילה למחלות לב, סכרת, בעיות שונות במערכת העיכול ושינויים נוירולוגיים.
בלוטת האדנל נמצאת בסיכון יתר, ובעת מתן סטרואידים באופן כרוני עלולה לעבור אטרופיה (התנוונות). התנוונות הבלוטה נגרמת כתוצאה מבקרה על רמת ההורמונים הגבוהה בגלל נטילת הסטרואידים, בלוטת האדרנל מפסיקה לייצר את ההורמונים בעצמה ומתנוונת.
החיסרון החשוב והמשמעותי ביותר מבחינת התפתחות מחלות זיהומיות הוא בעיית הכשל של מערכת החיסון. משתמשי סטרואידים כרוניים סובלים ממערכת חיסון לא פעילה, ומועדים לזיהומים שונים. חלק גדול מהזיהומים הנגרמים הם זיהומים אופורטוניסטיים – זיהומים המשפיעים רק על חולים מדוכאי חיסון, כמו פטריות מסוגים שונים, טפילים ווירוסים. זיהומים מסוג זה לא יופיעו באופן תקין אצל אנשים בריאים אך נפוצים ביותר אצל משתמשי סטרואידים.
מסקנות לסיכום
שימוש בסטרואידים הוביל לשיפור ניכר ברמת חייהם של חולי מחלות אוטואימוניות שונות. עם זאת, היתרונות המושגים על ידי סטרואידים מלווים בתופעות לוואי קשות, שמתגברות ככל שמרבים בשימוש בסטרואידים. ולכן יש לתת את הדעת על הבעיות המדוברות, ולא להרבות בשימוש בסטרואידים ללא הצורך.
ראו גם: