פעמים רבות, דיכאון, שינויים במצב הרוח, או בעיות מנטליות אחרות צצות ועולות כתוצאה מתפקוד לקוי של המוח. המנגנון המתאר את הבעיה המוחית נשאר לא מובן די צורכו, גם לאחר שנים של חקירה ממושכת.
לפעמים, מתגלית דלקת חריפה או מחלה אוטואימונית חיסונית, אשר עלולה לזרז ולהיות טריגר להתפרצות הדיכאון. מחקר אשר פורסם בכתב עת פסיכיאטרי (JAMA) ניסה לחקור את הקשר בין שני הגורמים הללו.
החוקרים פנו למאגר מידע דני, אשר כלל מידע על כלל האזרחים הגרים בדנמרק, ביחס לפרטיהם הרפואיים ומקרי אשפוז הספציפיים.
מקרב הדנים אשר נולדו בין השנים 1945 ו-1995, כמעט ל- 92,000 מהם היו בעיות של מצבי רוח (mood disorder). מבין אנשים אלה, 36,000 מהם סבלו מזיהום חמור או פיתחו מחלות אוטואימוניות (כמו סוכרת מסוג 1, צליאק, זאבת ועוד) לפני שאובחנו כסובלים מהפרעת מצב רוח.
יהיה מנגנון הקשר בין שני הגורמים, אשר יהיה, מסקנת המחקר הייתה כי לחיים בריאים ולטיפולים רפואיים מהירים ישנם יתרונות רבים, כמו המלחמה בזיהומים, הפחתה בחומרת הדלקות, הקלה במתח ושיפור איכות החיים המנטלית והרגשית. כל הטיפולים הללו עשויי לסייע ולעזור כנגד התפתחות דיכאון או שינויים אחרים במצבי הרוח.
תוצאות המחקר
חולים אשר טופלו כנגד הזיהום החמור ממנו הם סבלו, היו בסיכון מוגבר של 62% לפתח בעיות של מצב רוח, בהשוואה לאזרחים אשר לא חלו כלל בעבר. כך גם מחלה אוטואימונית מעלה את הסיכון לפתח שינוי מצב רוח ב- 45%. זיהומים מרובים או קומבינציה של זיהום חמור ומחלה אוטואימונית זירזה את התפתחות הדיכאון, בעיות בי-פולאריות או שינויי מצב רוח אחרים.
החוקרים העריכו כי בקרב אזרחים דנים, זיהומים חמורים ומחלות אוטואימוניות מהוות כ 12% מהגורמים לשינויי מצבי הרוח בכלל, ולדיכאון בפרט.
הקשר בין זיהום כללי ודיכאון או שינויים במצבי הרוח נחקר, למרות העובדה כי גורמים אלה הינם שכיחים ונפוצים, דבר המקשה על מציאת הסיבה המדויקת.
שלושה הסברים אפשריים לקשר זה, הועלו על ידי חוקרי המחקר: זיהומים חמורים ומחלות אוטואימוניות עלולים לגרום לשינויים במצב הרוח; שינויים במצב הרוח יכולים לגרום לעליה בסיכון להתפרצות זיהום או מחלות אוטואימוניות; שינויים במצבי הרוח, זיהומים חמורים ומחלות אוטואימוניות עלולים לחלוק את אותם טריגרים של התפרצות.
מהות הקשר בין הגורמים
המחקר הדני אינו המחקר הראשון אשר חקר את הקשר בין זיהומים או מחלות אוטואימוניות ודיכאון. אלא מחקרים אחדים לפניו כבר איששו קשר זה ותמכו בו. דיכאון אינו הבעיה המנטלית היחידה אשר עלולה להיות קשורה לזיהומים ולתנאים אוטואימוניים.
נכתבו בעבר תיאורים שונים ביחס לילדים אשר חלו בדלקות גרון עקב חיידקי הסטרפטוקוקוס, ופיתחו זמן מועט לאחר מכן ליקויים אובססיבים- קומפולסיבים (obsessive-compulsive disorder). עובדה זו מדגישה את האפשרות לתסמונת נוירופסיכיאטרית, במיוחד בקרב ילדים. טיפול מהיר באמצעות אנטיביוטיקה יכול לפתור את הבעיה.
הקשר בין זיהום וליקוי אוטואימוני-חיסוני לבעיות או שינויים במצב הרוח מוסבר באמצעות דלקות מקומית וכלליות. הדלקת מאגדת מספר מרכיבים הנקראים ציטוקינים, אשר הראו בעבר כי ביכולתם לשנות את הקשר בין התאים במוח. במחלות אוטואימוניות, מערכת ההגנה של הגוף תוקפת רקמות בריאות במקום את הגורמים המאיימים.
במקרים מסוימים, אף נראה כי התגובה החיסונית – האוטואימונית מכוונת לעבר תאי המוח או לתאי עצב אחרים בגוף. לכן, המחקר אשר בדק את הקשר האפשרי בין זיהום, מחלות אוטואימוניות ושינויי מצבי רוח העלה אצל החוקרים שאלה אחרת בדבר חיסון אפשרי פוטנציאלי כנגד דיכאון. התשובה, נכון להיום ולמה שידוע עד כה הינה שלילית.