הורים לילדים הסובלים מסוכרת סוג 1, צריכים להיות מודעים לכך שישנו סיכוי שילדיהם יפתחו בנוסף מחלה אוטואימונית אחרת, הנקראת צליאק. זאת לפי מחקר חדש שחקר את הקשר בין שתי המחלות, שפורסם בכתב העת המכובד, Pediatrics.
המחקר מצא שילדים הסובלים מסוכרת סוג 1, נמצאים בסיכון הגבוה פי שלושה לחלות בצליאק, בהשוואה לילדים ללא סוכרת סוג 1. סוכרת סוג 1 ומחלת הצליאק קשורות לזו לזו מבחינת הגנים הגורמים לשתי המחלות ילדים הסובלים מסוכרת סוג 1, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בצליאק ולכן ישנה חשיבות עליונה לבצע בדיקות סקר לאבחון צליאק באוכלוסיית החולים בסוכרת סוג 1.
אודות סוכרת סוג 1 וצליאק
סוכרת סוג 1 היא מחלת חיסון עצמי, הבאה לידי ביטוי בהרס של תאי בטא בלבלב. תאים אלה אחראים על ייצור האינסולין ולפיכך בשלב שבו תאי מערכת החיסון משמידים לחלוטין את תאי הבטא שבלבלב, החולים חייבים לקבל אינסולין באופן מלאכותי. האינסולין הוא ההורמון האחראי להחדרת הגלוקוז לתאי הגוף ובלעדיו תאי הגוף לא יוכלו לייצר אנרגיה. למעשה עד לפיתוח האינסולין החיצוני, סוכרת סוג 1 הייתה מחלה סופנית חשוכת מרפא, שקטלה ילדים רבים בכל רחבי העולם.
צליאק לעומת זאת היא מחלה שבה מערכת החיסון תוקפת את תאי המעי הדק בתגובה לצריכה של מזונות המכילים גלוטן. גלוטן הוא חלבון הנמצא בחיטה ותסמיני המחלה רבים ומגוונים. בין היתר המחלה יכולה לגרום לתת ספיגה קשה, כאבי בטן, נפיחות בטנית, שלשולים, הקאות, אובדן משקל לא רצוני, בעיות פוריות, עייפות ניכרת ועיכוב התפתחותי על רקע המחסור בחומרי הזנה חיוניים.
חשיבות האבחון המוקדם
חשוב ביותר לאבחן את מחלת הצליאק מוקדם ככול האפשר ובמיוחד בילדים. זאת כיוון שאבחון מוקדם מאפשר להעניק טיפול מוקדם וכך ישנה אפשרות למנוע את סיבוכי המחלה ואת התסמינים האופייניים. הטיפול במחלה לא כולל שימוש בתרופות אלא רק הימנעות מוחלטת מצריכת מוצרים המכילים גלוטן: שמירה על דיאטה קפדנית נטולת גלוטן מעלימה את תסמיני המחלה באופן מוחלט.
בין היתר סיבוכי המחלה יכולים לכלול אנמיה על רקע מחסור בברזל, אוסטאופורוזיס, פריחה עורית ובמקרים החמורים ביותר המחלה יכולה לגרום להתפתחות של לימפומה וקרצינומה של המעי הדק. בקרב חולי סוכרת סוג 1, ניתן לראות שכיחות גבוהה יחסית של חולי צליאק, הנעה בין 8-5 אחוזים.
מה פשר הקשר בין שתי המחלות?
כדי להבין לעומק מדוע קיימת שכיחות גבוהה של תחלואה כפולה בסוכרת סוג 1 וצליאק, המחקר ניתח נתונים של ילדים מתחת לגיל שש שנמצאו בסיכון גבוה לפתח סוכרת 1. המחקר כלל קרוב ל-6000 ילדים משש מדינות בארצות הברית ואירופה ותקופת המעקב החציונית הייתה 5.5 שנים. נוגדנים לתאי בטא בלבלב, המקושרים למחלת סוכרת סוג 1 נמצאו ב-367 ילדים ונוגדנים הקשורים למחלת הצליאק נמצאו ב-808 ילדים. ב-90 ילדים נמצאו נוגדנים משני הסוגים.
החוקרים גילו שהנוגדנים המקושרים לסוכרת סוג 1 הופיעו באופן גורף לפני שהופיעו הנוגדנים הקשורים למחלת הצליאק. יחד עם זאת, אין משמעות הדבר שמחלת הסוכרת סוג 1 היא זו שגרמה להתפתחות של מחלת הצליאק. הכוונה היא לכך שהמחקר מצביע אמנם על קשר ברור בין שתי המחלות אך לא ניתן להסיק מהממצאים כי ישנו קשר סיבתי בין סוכרת סוג 1 לבין צליאק.
לפי המחקר, יתכן בהחלט שסוכרת סוג 1 מהווה טריגר להתפתחות של צליאק, אך ישנה גם אפשרות לכך שישנם גורמים סביבתיים המשותפים לשתי המחלות. בין כך ובין כך, המסר לציבור הרחב העולה מהמחקר הוא שהורים לילדים הסובלים מסוכרת סוג 1, צריכים לדאוג לכך שילדיהם יעברו בדיקות לאבחון צליאק. אבחון מוקדם מאפשר להעניק טיפול מוקדם, הנחשב ליעיל ונטול תופעות לוואי.