שיתוף פעולה בין חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון ובית החולים סורוקה הביא לגילוי ממצאים חדשים לגבי מחלות מעי דלקתיות ובהן לדוגמא קרוהן וקוליטיס.
מחלות כאלה, שנחשבות לכרוניות, יכולות להיות מושפעות מסיבות נוספות מעבר למה שהיה ידוע עד כה. עד כמה הסיבות הללו חשובות? האם יש בגילוי כדי להשפיע על מצבם של החולים?
קשרים חברתיים ואופטימיות
בשנים האחרונות גדלה מאוד המודעות הציבורית וכך גם הרפואית לגבי מחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן, קוליטיס ואחרות. המודעות הזאת והתחושה שהחולה לא נמצא לבדו בהחלט יכולים להיות משמעותיים מאוד, כך על פי הגילויים החדשים.
בין השאר, מסרו החוקרים על כך שחולים שנהנים מרמה גבוהה של קשרים חברתיים, חולים שאינם מסתירים את מצבם אלא משתפים אחרים ומקבלים אהדה וסימפטיה חווים שיפור במצבם. מסתבר שהאמונה הרווחת שלמצב הנפשי החיובי יש השפעה על סימפטומים של מחלות שונות נכונה בהחלט גם במקרה של החולים במחלת קרוהן.
ממצא מעניין שמחזק את הדברים מעלה כי חולים במחלות מעי דלקתיות שמנסים לקחת את הדברים בפרופורציה שונה, כאלה שאינם נוטים להתמקד בחשיבה ובהתנהגות באספקטים הלא נעימים שלה ובסימפטומים השונים (אם גם המציקים) מדווחים על איכות חיים כללית טובה יותר.
אנשים ששמחת החיים שלהם ניכרת, כאלה שאינם מוותרים על אופטימיות, שאינם מוותרים על הנאות החיים הקטנות, יוצאים לבלות, צוחקים, מחפשים היבטים חיוביים – בהחלט מרגישים שיפור גם בתסמיני המחלה, לעומת אנשים שמוותרים על חדוות החיים.
דואגים וסובלים
מחלות כגון קרוהן או קוליטיס ידועות בכך שהן לא ניתנות לריפוי וכי הן מופיעות בצורה של התקפים. החולים עשויים לסבול ממיחושים בבטן, יציאות רכות, קשיי עיכול, אי שקט, חרדה ודיכאון. כאשר החולה סובל מהתפרצות של הדלקת בצורה חמורה, עשוי הדבר להצריך מענה כירורגי ולעיתים גם אשפוז ממושך.
ברור, אם כן, שלא קל לחיות חיים שמחים ועליזים כאשר מופיעים הסימפטומים הקשים, אך כדאי בהחלט לחתור לכך. ממצאי המחקר מראים שלא רק הקשרים החברתיים והחשיבה החיובית עוזרים אלא שהתנהגות הפוכה – מחמירה את המחלה.
המחקר האמור, שנערך בכמה מאות מטופלים במחלת הקרוהן בעיקר, גילה כי בקרב חולים מודאגים וחרדים, לאו דווקא בשל היבטים של המחלה בלבד, קיימת תופעה של החמרה בתסמינים. חולים המתמודדים על ירידה במצב הכלכלי, למשל, חולים המודאגים מרווחתם הפיננסית, חווים את הסימפטומים ביתר חומרה. אך לא רק המצב הכלכלי משפיע על החולים ומצריך התייחסות. כך גם מצבים לא נעימים או קשים אחרים.
החוקרים מדווחים על כך שסימני המחלה וירידה משמעותית באיכות החיים נרשמה בקרב אנשים בתקופה בה חוו יחסים זוגיים מעורערים או גירושין. גם אובדן של מקום העבודה, פטירה של אדם קרוב וטרגדיות אחרות השפיעו באופן ממשי על התסמינים של מחלת המעי כפי שהם באים לידי ביטוי.
תמיד להיאחז בחיובי
האם לממצאי המחקר יש חשיבות יישומית? החוקרים סבורים שכן. למרות שלא ניתן להימנע מחוויות קשות בחיים, למרות שחוויות כגון גירושין, אובדן של אדם קרוב וירידה במצב הכלכלי הם חלק טבעי מהחיים, יש לזכור את הצד השני של המטבע.
ההבנה שיש היבטים חיוביים בחיים, הפנמת התחושה שיש לחיים גם צדדים חיוביים ובעיקר היכולת לקבל תמיכה מחברים, מקרובים, אפילו מאנשי מקצוע כגון פסיכולוגים או עובדים סוציאליים, בהחלט יכולים לסייע לחולים. ההבנה שגוף ונפש קשורים זה לזה, ההבנה שסימפטומים של המחלה מושפעים מכך שופכים אור על חשיבות התפיסה החיובית, כדי להביא לשיפור ההתמודדות הכללית בפרט – התמודדות עם המחלה.