נגיף הזיקה הוא וירוס המועבר על ידי סוג מסוים של יתושים הנקראים יתושי "אדס". סוג זה של יתושים מעבירים מחלות נוספות כמו לדוגמה קדחת צהובה וקדחת דנגי. הנגיף משתייך למשפחת הפלאוויווירידה. משפחת נגיפים זו קיבלה את שמה ממחלת הקדחת הצהובה, שכן משמעות המילה פלאווס בשפה הלטינית היא צהוב. נגיף הזיקה מסוגל לחדור לתאי הפונדקאי ולהפעיל את מערכת החיסון שלו.
המחלה דווחה כבר בשנות החמישים של המאה הקודמת ביבשות אסיה ואפריקה, באזור קו המשווה. מחוץ לאפריקה ולאסיה התפרצה המחלה לראשונה באי יאפ שבמיקרונזיה באפריל 2007. בשנה זו אובחנו 47 חולים, אך לא נרשם אף מקרה של מוות כתוצאה מההדבקה. בשנת 2014 הווירוס הצליח להתפשט לכיוון פולינזיה הצרפתית במזרח ובהמשך לנדוד עד לאי הפסחא.
הגורמים למחלה
היתוש המעביר את המחלה נקרא אדס מצרי וביכולתו להתרבות במקווי מים מאוד קטנים. היתוש נפוץ מאוד בכל האזורים ביבשת אמריקה למעט קנדה וצ'ילה ונוהג לעקוץ בדרך כלל בשעות היום. בנוסף לכך, היתוש נפוץ בארצות הסאב טרופיות והטרופיות באפריקה, בדרום מזרח אסיה, בתת היבשת ההודית, באוקיאניה (מיקרונזיה, מלנזיה ופולינזיה) ובחלקים מאוסטרליה. לא ברור עדיין איך גורם הנגיף למומים העובריים, אך ידוע שהידבקות בנגיף עד השבוע ה- 12 של ההיריון מסוכנת במיוחד.
התסמינים להם גורם נגיף הזיקה
חשוב לציין כי בדרך כלל הנגיף לא גורם לתסמינים קליניים ולכן רוב החולים כלל לא מודעים לכך שנדבקו בנגיף. כמו כן ייתכן שהתסמינים שיופיעו בנדבקים יכללו בעיקר פריחה עורית קלה, חום בינוני, עיניים אדומות וכאבי מפרקים, החולפים ללא כל טיפול תוך מספר ימים.
עם זאת, אישה הרה הנדבקת בנגיף, עלולה להביא לעולם תינוק הסובל ממיקרוצפליה. מיקרוצפליה גורמת במקרים רבים לפיגור התפתחותי ולקות קוגניטיבית על רקע הפרעה בתפקודי המוח, כאשר במקרים החמורים ביותר ההתפתחות הלוקה בחסר של המוח עלולה להוביל למותו של התינוק. כמו כן נראה כי הנגיף יכול לגרום למומים בשמיעה ובראייה של התינוק, גם אם הוא לא גורם למיקרוצפליה.
מה היא ההמלצה הגורפת לנשים הרות?
לנשים השוקלות להיכנס להיריון ולנשים בהיריון מומלץ להימנע מביקור בכעשרים יעדים באמריקה הדרומית והתיכונה ובאיים הקריביים. כמו כן נשים הסובלות מתסמיני המחלה צריכות לעבור סקירת מערכות.
ההיסטוריה של המחלה
בשנת 2015 דווח על כך שהנגיף הצליח להתפשט לאיים הקריביים, לאמריקה המרכזית ולאמריקה הדרומית. בחודש דצמבר בשנה זו אובחנו בכעשרים מחוזות בברזיל 2400 תינוקות שנולדו עם מוח והיקף ראש קטנים מהנורמה. בעקבות זאת, פרסם משרד הבריאות בברזיל המלצה לפיה יש לשקול כניסה להיריון עד לבירור הפרטים. לפי ההשערות, הנגיף הגיע לברזיל בעקבות הנהירה ההמונית למדינה הקשורה לתחרות הקאנו הבינלאומית או למשחקי הגביע העולמי ב- 2014. סך הכול הלכו לעולמם כתוצאה מהמחלה הקשה לפחות ארבעים תינוקות.
בחודש ינואר בשנת 2016 דווח על מקרה אחד של הדבקה בישראל ועל שלושה מקרים בארצות הברית, כאשר מקור ההדבקה של החולים בארצות הברית הוא בקולומביה ובוונצואלה. בעקבות זאת, הצטרפו להמלצה של משרד הבריאות הברזילאי גם משרדי הבריאות של ג'מייקה, אל סלוודור, אקוודור וקולומביה. לבסוף הכריז ארגון הבריאות העולמי בראשון בפברואר 2016 על מצב חירום עקב התפשטות המחלה. עם זאת, לא התקבלה המלצה על נקיטת צעדים חמורים במיוחד כמו לדוגמה הגבלת תנועה לארצות נגועות.
החל מחודש אוקטובר 2015 ועד חודש פברואר 2016, דווח על 4000 מקרים של מיקרוצפליה בברזיל וזאת לעומת 150 מקרים בלבד בשנת 2014.