מחקר שבוצע לאחרונה בארצות הברית מצב כי תרופות אנטי דלקתיות הצליחו לסייע באופן משמעותי למתמודדים עם תסמיני הדיכאון השונים. על פי החוקרים, שביצעו את המחקר, הדבר נבע בשל העובדה שלדלקת ישנו תפקיד משמעותי מאד בדיכאון, והטיפול הנקודתי בה יכול להפחית את עוצמתו.
נכון להיום, תרופות אנטי דלקתיות מיועדות לסובלים ממחלות אוטואימוניות שונות, לרבות פסוריאזיס וגם דלקת מפרקים. אולם, תרופות אלו מעולם לא נבחנו כאפשרות לטיפול במחלות פסיכיאטריות למיניהן. במהלך המחקר שבוצע, שמו דגש רב על תרופות, המשפיעות על ציטוקינים (סוג של חלבונים), הלוקחים חלק בתהליך הדלקתי שבגוף. ציטוקינים אלה מיוצרים בכמויות גבוהות מאד בגוף אצל הסובלים ממחלות אוטואימוניות, מה שפוגע ישירות בתאים השונים ובכך במערכות הגוף עצמן.
ומהן מחלות אוטואימוניות? מחלות אלו הן מחלות שבהן הגוף תוקף את עצמו. תאי מערכת החיסון מתחילים לתקוף את התאים ואת רקמות הגוף השונות, לאחר שמאבדים את יכולת סבילותם החיסונית, ואת זאת הם עושים במקום לתקוף מזיקים, פולשים חיצוניים. קרוב ל – 5 אחוז מהאוכלוסייה סובלים ממחלות אלו, גברים ונשים כאחד. הסיבות לכך לא ברורות לחלוטין והתוצאות להתנהגות זו יכולות להיות הרות אסון. למעשה, אחד הגורמים לתמותה ולתחלואה בקרב נשים בגיל הפריון הן מחלות אוטואימוניות.
תרופות אנטי דלקתיות כטיפול בדיכאון
המחקר שבוצע הראה שישנו קשר בין רמות הציטוקינים, רמות החלבונים בדם, לבין סיכוייו של החולה לסבול מדיכאון. מחקר אחר אף הראה שילדים, הסובלים מרמות גבוהות של ציטוקינים בדמם, סיכוייהם לפתח דיכאון בבגרותם גבוה בהרבה מאלה שלא סובלים מכך.
בסקירה חדשה שבוצעה, נבחנו 2,370 נבדקים, הלוקים במחלות אוטואימוניות מסוגים שונים. על פי ממצאי הסקירה, מטופלים שקיבלו תרופות אנטי דלקתיות נהנו משיפור רב מאד בתסמיני הדיכאון, שמהם הם סבלנו, וזאת בהשוואה למטופלים שקיבלו פלצבו. מכאן, ניכר הקשר שבין התהליכים הדלקתיים בגוף לדיכאון עצמו ושתרופות אנטי דלקתיות יכולות לסייע לסובלים מדיכאון, שתרופות אחרות המיועדות לכך, אינן מסייעות להם.
לפי מחקרים קודמים שבוצעו בתחום, נמצא שחולים, הסובלים מרמות גבוהות של ציטוקינים, מגיבים פחות לתרופות נגד דיכאון, ומכאן שתרופות אנטי דלקתיות ייתכן ותוכלנה לסייע להם. יחד עם זאת, מדובר בממצאים ראשוניים בלבד, שיש להמשיך ולבדוק אותם כדי לבחון את מידת נכונותם. פרופסור פיטר ג'ונס, המתמחה בפסיכיאטריה והיה אחד מהחוקרים, אומר שיש צורך בניסויים קליניים נוספים כדי לבחון את מידת השפעתן של תרופות אנטי דלקתיות על הדיכאון והאם ועד כמה הן אכן בטוחות לשימוש במקרים כאלה.
כמה נתונים חשובים על הדיכאון
הדיכאון, נכון למאה ה – 21, הוא אחת ההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר וגם סיבת המוות השנייה בעולם. על פי נתונים שנאספו בתחום, 80 אחוז מאוכלוסיית העולם סובלת או סבלה בעבר מדיכאון, דיכאון שהשפיע על איכות החיים ובא לידי ביטוי בתצורות שונות.
בישראל, על פי מידע שאספה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 8 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מתסמינים שונים של חרדה, כשההפרעה השכיחה ביותר כיום היא דיכאון בעוצמות שונות. הדבר נפוץ יותר אצל נשים (פי שתיים, בהשוואה לגברים), כשפחות מרבע מהסובלים והסובלות מכך פנו לאיש מקצוע או אפילו לרופא האישי כדי לקבל טיפול.