אימונולוגיה היא תחום העוסק בחקר המערכת החיסונית. תפקידה של מערכת החיסון הוא להגן על הגוף מפני מחלות, זיהומים, נגיפים, רעלנים גידולים ממאירים וכדומה.
זוהי מערכת מופלאה היודעת לעורר תגובות בגוף לצורך הגנתו מפני גורמים זרים, לרפא נזקים שנגרמו לרקמות ולתאים בגוף, להדוף החוצה חומרים המזיקים לגוף ועוד. כמו כן במערכת החיסון ישנו מנגנון הגנה ייחודי המאפשר לה לזכור גורמים זרים שעימם התמודדה בעבר ולפעול נגדם במהירות וביעילות בטרם תתפתח מחלה, כך למשל מתפתחים נוגדנים כנגד פתוגנים שונים.
במהלך לימודי האימונולוגיה לומדים על התהליכים הרבים ודרכי פעולותיה של מערכת החיסון כמו גם נזקים וכשלים המתרחשים במערכת החיסון.
מה כוללים לימודי אימונולוגיה
במסגרת לימודי אימונולוגיה לומדים קשת רחבה של נושאים הקשורים למערכת החיסון: דרכי הפעולה שלה, מרכיביה השונים והאינטראקציה ביניהן, אופן התמודדותה כנגד גורמים זרים, סוגי נוגדנים, מערכת הלימפה, חיסונים: מולדים, נרכשים ומלאכותיים, השתלות, גנטיקה ועוד.
כמו כן הלימודים כוללים חקר מחלות ופגמים הקשורים למערכת החיסון ודרכי הטיפול בהן. מדובר במחלות המתרחשות כתוצאה מירידה בתפקוד מערכת החיסון או מחלות הנגרמות מתגובת יתר של המערכת החיסון, כמו למשל אלרגיות למיניהן, דלקות ומחלות אוטואימוניות שבהן מערכת החיסון תוקפת רקמות בריאות בגוף.
לימודי האימונולוגיה והמחקר בנושא חשובים מאוד כיוון שהמערכת החיסונית היא גורם מרכזי בגוף בכל הקשור למחלות וריפויין.
למערכת תקינה יש יכולת לזהות מהו מרכיב עצמי של הגוף ומהו מרכיב זר ולהילחם במרכיבים הזרים.
לא פעם יש צורך בהתערבות רפואית על מנת לדכא את פעולתה של המערכת החיסונית מסיבות שונות.
למשל: כאשר המערכת מזהה בטעות רקמות בריאות ותקינות של הגוף כמרכיבים זרים ופועלת נגדם, או כאשר יש צורך להחדיר לגוף מרכיבים זרים כגון השתלות מלאכותיות ואז צריך לדאוג שהמערכת החיסונית לא תפעל נגדם. אלא שכאשר מדכאים את פעולתה של המערכת האדם נחשף לסכנות כגון זיהומים ונגיפים שלא טופלו כראוי ועל כן חלק מהמחקר בתחום האימונולוגיה עוסק בפיתוח תרופות שלא ידכאו את המערכת כולה אלא רק ינטרלו את פעולתה כנגד גורמים מסוימים.
חקר הסרטן
חלק ניכר מלימודי האימונולוגיה כוללים גם את חקר הסרטן. מחלת הסרטן נפוצה מאוד, בפרט באוכלוסייה המערבית, והיא מהווה את הגורם השני בשכיחותו לתמותה.
תפוצת המחלה הולכת ועולה והמחקר בנושא זוכה לתשומת לב מרובה. המחלה נגרמת כאשר מערכת החיסון אינה מצליחה להתמודד כראוי מול התאים הסרטניים וכך הם מצליחים להתפתח ונוצרים גידולים ממאירים.
חקר הסרטן כולל את הסיבות להתפרצות המחלה, כיצד מתפתחים התאים הסרטניים והגידולים, הקשר בין גורמים שונים כגון תורשה וסביבה להתפתחות המחלה, דרכי הטיפול בסרטן והשפעתם על הגוף, דרכים לגילוי מוקדם של המחלה, דרכי מניעה ועוד. המחקר בנושא חשוב מאוד ויכול להביא למציאת פתרונות ופיתוח שיטות טיפול חדשניות שיביאו בשורה לנאבקים במחלה.
מסגרת הלימודים
לימודי אימונולוגיה נלמדים כחלק מתואר ראשון או כתחום מחקרי בתארים מתקדמים. בתואר ראשון מדובר על פי רוב בקורס בודד הנלמד כחובה או בחירה כחלק מתואר במדעי החיים כגון ביולוגיה, רוקחות, רפואה וביוכימיה. בתארים מתקדמים ניתן לבחור באימונולוגיה כנושא מחקר, חוג או מגמת לימוד וכדומה.
סטודנטים לרפואה יוכלו לבחור באימונולוגיה קלינית כתחום התמחות שבו ילמדו על מחלות הקשורות למערכת החיסונית ועל דרכי ההתמודדות עימן.
תעסוקה
מי שסיים התמחות באימונולוגיה יוכל לעבוד במסגרות רפואיות שונות כגון בתי חולים, מרפאות פרטיות וציבוריות, בתי מרקחת וכדומה. כמו כן ניתן להשתלב בתחומי מחקר כגון מעבדות, חקר תרופות, מחקר גנטי ועוד.