בחודשים האחרונים שב ועלה לכותרות החיסון נגד מחלת הפוליו. ראשיתו של דבר בסימנים לפרוץ המגיפה ביישובי אזור הדרום.
לאחר מכן החלו נשמעים גם דיווחים שונים אודות התפשטות המחלה גם בישובים צפוניים מה שהביא את הרשויות להידרש לנושא.
לאחר תקופה ארוכה של התלבטות הוחלט על מבצע חיסונים נרחב כנגד מחלת הפוליו. רשויות הבריאות החלו לפרסם מידע רב בנושא, לעיתים סותר, לעיתים חלקי, מה שרק הקשה על ההורים לילדים המועמדים לביצוע החיסון להחליט האם הם מעוניינים בו או מתנגדים לו.
על מנת לפזר במעט את מעטה חוסר הבהירות, נציג כמה טיעונים עיקריים בעד החיסון וכמה טיעונים כנגדו.
מהי מחלת הפוליו
מחלת הפוליו הינה מחלה נגיפית, אשר מועברת דרך מערכת העיכול. משמעות הדבר היא שאחת הדרכים המרכזיות להידבק במחלה היא באמצעות הפרשות של נשא של המחלה.
הביוב נחשב לאחד המקורות שמסייעים למחלה להתפשט במהירות ולהפוך למגיפה. דרך התפשטות המחלה מעמידה ילדים צעירים כגורם סיכון ראשון במעלה, במיוחד במקומות בהם ישנו ריכוז גבוה של ילדים ופעוטות למשל בגנים ובבתי הספר.
הסיכון העיקרי של מחלת הפוליו הוא בכך שהיא עלולה להביא לשיתוק. אמנם ישנם מקרים שניתן להידבק במחלה ללא הופעת שיתוק, אבל ישנם מקרים חריפים שבהם המחלה עשויה להסתיים גם במוות.
מתן החיסון בישראל הביא להיעלמות המחלה בשנים האחרונות, עד להופעת ההתפרצות האחרונה שמקורה, ככל הנראה, באנשים בלתי מחוסנים.
שני סוגים לחיסון
הדיון המקיף בחיסון, שנעשה באמצעות כלי התקשורת השונים מטשטש לעיתים את העובדה שקיימים שני סוגים של חיסונים – חיסון מומת וחיסון מוחלש.
- חיסון מומת – החיסון המקובל בישראל על פי רוב שייך לזן החיסון המומת המכונה גם SALK או IPV (במשמעות של חיסון בלתי פעיל). החיסון, כמשתמע משמו, איננו כולל נגיפים חיים מוחלשים אלא כאלה שהומתו ולכן הפכו לבלתי מסוכנים. זהו, אם כן, יתרונו העצום של חיסון מסוג זה – מדובר על חיסון בטוח לשימוש שאינו יכול להביא להתפרצות המחלה כתוצאה ישירה של החיסון. החיסון נחשב כיעיל ובטוח ומשפיע באופן ישיר רק על מקבל החיסון עצמו.
- חיסון מוחלש – כאן מדובר על חיסון שכולל את הנגיף עצמו בצורתו המחולשת. חסרונו של החיסון טמון בכך שאנשים בעלי מערכת חיסון חלשה עשויים להידבק במחלה. יתרונו של החיסון המוחלש טמונה בכך שהוא מפיץ את הנגיף בקרב האוכלוסייה הכללית ובכך מסייע לחסן גם אנשים שלא קיבלו את החיסון באופן ישיר. החיסון שבו מדובר במבצע החיסונים של העת האחרונה הוא זה של הנגיף המוחלש שבעבר הוצא משימוש בישראל.
לחסן או לא לחסן
השאלה האם לחסן את הילדים או לא לחסן קשורה כמובן ליתרונותיו של החיסון וכן לחסרונותיו. בצד החסרונות של החיסון ניתן לציין שמדובר בחיסון שסיכון בצידו. אמנם הרשויות מרגיעות שמדובר בסיכון קלוש, אך אין לכחד שבדיוק בשל סיכון זה הוחלט בעבר לחדול ממתן חיסון זה במדינת ישראל.
כמו כן, לאלו אשר חוסנו בנגיף החי אסור להתקרב לאלו הסובלים ממחלות חיסון עצמי מחשש להדבקה והחמרה במצבם. עניין זה הוא חסרון כיוון שיש לדאוג ששני סוגי המטופלים – הן זה שקיבל את החיסון וזה הולה במחלת חיסון עצמי לא יתקרבו אחד לשני במהלך שישה שבועות.
בצד היתרונות של החיסון ניתן לציין שתי תועלות מרכזיות – התועלת הראשונה סובבת סביב אנשים בלתי מחוסנים והתועלת השנייה סובבת סביב האוכלוסייה הכללית במדינת ישראל.
- עבור מי שלא קיבל את החיסון עד כה או שקיבל את החיסון המומת אך לא פיתח חסינות – מהווה החיסון הנוכחי מגן של ממש מפני הדבקות עתידית במחלה קשה, בעלת השלכות חמורות.
- עבור האוכלוסייה הכללית – מהווה החיסון המוחלש דרך יעילה לחיסון כללי של האוכלוסייה, גם עבור אלא שמסיבות שונות אינם מתחסנים. המעבר של הנגיפים המוחלשים דרך מערכת הביוב כמוה כמתן חיסון לכלל אוכלוסיית המדינה מה שיביא להיעלמותה הצפויה של המגיפה בלי לגרום לנזקים כבדים נוספים.
ראו גם: