מחסור בשינה וההשפעה על המערכת החיסונית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחסור בשינה וההשפעה על המערכת החיסונית

מחסור בשינה וההשפעה על המערכת החיסוניתלחוסר שינה ישנן השפעות רבות ולנוכח מחקר חדש עולה כי תופעת הלוואי החמורה ביותר של חוסר שינה אינה דווקא עייפות אלא פגיעה במערכת החיסונית. הנטייה לחוש פחות טוב כאשר שנת הלילה שלנו נפגעת מוכרת לרבים מאתנו ומסתבר כי יש לכך הסבר מדעי.

חשיבות שינה איכותית לבריאותנו

חוקרים בבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון טוענים כי נמצא ההסבר העומד מאחורי התחושה והוא כי שינה גרועה עלולה לפגוע בתהליכים גנטיים ספציפיים בתאים של מערכת החיסון האחראית על הגנה מפני זיהומים ומחלות.

המחקר החדש הוא הראשון אשר בדק השפעת חוסר שינה על ה-DNA של המערכת החיסונית. התוצאות הוכיחו את חשיבותה של שינה איכותית לפיזיולוגיה של הגוף ולבריאותנו. החוקרים מסיקים כי המערכת החיסונית של האדם אינה עובדת כפי שהיא אצורה כאשר נמנעת מאתנו שינה טובה.

חוסר שינה כגורם סיכון לתחלואה

השפעות השינה על הגוף הינן בעלות משקל רב, מחסור בשינה נקשר לירידה בריכוז, עלייה בסיכון לדיכאון ולירידה התפקוד המיני. אולם מה שפחות ידוע הוא כי חוסר בשינה נמצא כגורם סיכון למחלות לב, שבץ ויתר לחץ דם.

הנתונים מראים כי כ-90% מהסובלים מאינסומניה- קשיי הירדמות וקושי לשמירה על שינה רצופה, סובלים מתחלואה נוספת אשר עלולה להחמיר נוכח חוסר השינה. מחסור בשינה משפיע על תהליכים פיזיולוגיים בגוף הקשורים למחלות לב וכלי דם וזאת כתוצאה מהגברה של תהליכים דלקתיים המלווים חוסר שינה כרוני או הפעלה מוגברת של המערכת הסימפטית העלולה להוביל לפגיעה בשריר הלב וללחץ דם גבוה.

הקשר בין שינה למערכת החיסון

הקשר בין שינה למערכת החיסון הוא משמעותי יותר מכפי שסברו עד עתה. שינה גרועה פוגעת בתהליכים גנטיים בתאי מערכת החיסון. במחקר שבוצע בתאומים זהים אשר אינם סובלים ממחלות רקע נמצא כי בקרב מי שסבל מחוסר שינה נמצא ביטוי גנטי מוגבר תהליכי דלקת, הפעלה של מערכת הקרישה והיצמדות תאים העלולה להוביל לשבץ או להתקף לב.

אצל התאום שישן פחות, נמצאה פגיעה בתפקוד רכיבים רבים במערכת החיסון הכוללת פגיעה בתאי הדם הלבנים תוך חשיפה מוגברת לזיהומים חיידקיים ולנגיפים. בהשוואה בין תאומים אשר אחד מהם ישן פחות, נמצא כי על אף שהגנום של השניים זהה, התאום שישן פחות סבל מביטוי מופחת של מולקולות האחראיות להפעלת מערכת החיסון.

ישנן עדויות כי מחסור בשעות שינה מוביל לנטייה לפתח זיהומים ומכאן המסקנה כי הוא מוביל לפגיעה בתפקוד מערכת החיסון. המחקר מאשש כי הפגיעה אינה ממקור גנטי אלא נובעת מהשינה עצמה.

השפעות חוסר שינה על מערכות הגוף

השינויים החלים בהרגלי השינה בעולם המערבי והעלייה בתחלואה במחלות לב, סוכרת והשמנת יתר הובילה את החוקרים לבדוק את הקשר בין הדברים והממצאים ברורים ומבהילים: לבעיות שינה זמניות או מתמשכות יש השפעה מצטברת על כמה מתפקודי הגוף המרכזיים:

  • תהליכים דלקתיים – חוסר בשינה נמצא כגורם המעלה את רמת ה-CRP בדם, מדד המעיד על סיכון גבוה ללקות במחלות לב ובשבץ מוחי. הפרעות שינה אף הובילו לעלייה בקצב פעילות הלב ולחץ הדם.
  • שינויים נוירולוגיים – פעילות יתר של מערכת העצבים הסימפטית, השפעה על צורת הדיבור, רעד בידיים, ריצוד בעיניים, רגישות מוגברת לכאב ושינויים ברפלקסים בגפיים.
  • תפקוד לקוי של מערכת החיסון – בזמן השינה, מערכת החיסון מתחזקת והגוף מטפל בתהליכי החלמה ומלחמה בזיהומים. מחסור בשינה מוביל לשינויים רבים במערכת החיסונית בהם ירידה בתפקוד תאי הדם הלבנים וויסות לקוי של הורמון הגדילה והקורטיזול.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן