בוטוליזם

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בוטוליזםבוטוליזם היא הרעלה קשה ונדירה הנגרמת על ידי הרעלן בוטולינום המיוצר על ידי החיידק קלוסטרידיום בוטולינום.

הבוטולינום נחשב לרעלן הקטלני, החזק והמסוכן ביותר בטבע כאשר חשיפה לכמות מזערית ממנו (גרם אחד בלבד) יכולה להרוג המונים. הרעלן גורם לשיבוש במערכת העצבים עד למצב של שיתוק נשימתי ושיתוק של שרירי השלד ולבסוף למוות.

סוגי בוטוליזם

קיימים שלושה סוגים של בוטוליזם: הראשון מועבר במזון המכיל את הרעלן וגורם להרעלה קשה, לתסמינים קשים ולמוות. הסוג השני מועבר על ידי חדירה ישירה של הרעלן אל הגוף דרך פצעים פתוחים ונגועים.

הסוג השלישי פוגע בתינוקות וכיום נקשרת הרעלה מסוג זה לאכילת דבש, הרעלה זו נגרמת מנבגים של החיידק המגיעים אל המעיים ומשחררים בהן את הרעלן.

כל סוגי הבוטוליזם נחשבים לקטלניים והידבקות בהם מהווה מצב חירום. כאשר ההרעלה נגרמת ממוצרי מזון, התפשטותה מהירה ומחייבת טיפול מיידי. הרעלן מופיע במזון בפחיות שימורים המיוצרות בייצור תעשייתי או ביתי.

אופן פעולת הרעלן

רעלן הבוטולינום נקשר לקצות הנוירונים המוטוריים הנפגשים עם תאי השריר. היקשרות זו מונעת מהנוירון מלשחרר מוליך עצבי בשם אצטילכולין החיוני להנעת שרשרת הפעולות המובילות להתכווצות השרירים, כאשר תהליך זה נמנע, החולה מגיע למצב של שיתוק.

היכולת של הרעלן לקשר בין תאי עצב לשרירים הפכה אותו לשימושי כחלק מטיפולי הבוטוקס. התכונה של הרעלן המביאה לשיתוק בשרירים משמשת במינונים נמוכים ביותר בתכשירים קוסמטיים שונים מה שגורם למיקרו שיתוק באזור הקמטים ומשטח אותם.

תסמינים

חשיפה והידבקות ברעלן המסוכן גוררת הופעה של תסמינים רבים המובילים בסופו של דבר לשיתוק בפעולת השרירים ולכן מרגע ההידבקות יש לפנות לטיפול רפואי באופן מהיר. התפשטות הרעלן בגוף פוגעת במערכות הגוף ובשרירים וגורמת להיחלשותם.

ברוב המקרים תופיע בחילה קשה המלווה בהקאות. תסמינים נוספים העלולים להופיע כוללים קושי בדיבור, קשיים בבליעה, ראייה מטושטשת, קשיי נשימה ותחושת כובד בעפעפיים.

טיפול

כאשר מתעורר חשד להרעלה מסוג זה, יש לפנות לטיפול מידי, הרופא המטפל יבצע בדיקות דם וצואה על מנת לזהות קיומו של הרעלן בגוף. במקרים בהם זוהה הרעלן, החולה מועבר לאשפוז מידי בבית החולים לקבלת טיפול תומך נשימתי ולמתן אנטי רעלן.

ככל שכמות הרעלן בגוף גדולה יותר, כך התסמינים המופיעים חמורים יותר וכאשר הם מופיעים בשלבים מוקדמים, עולה הסבירות שהמחלה תהיה קשה. אחוזי התמותה מהמחלה הינם גבוהים ביותר ונעים בין 30% ל-60%. כאשר הטיפול הניתן הינו יעיל ומהיר, יורדים אחוזי התמותה מהמחלה לפחות מ-10%. הרעלה ללא קבלת טיפול תגרום למוות בתוך עשרה ימים עקב הפסקת נשימה ותפקוד שריר הלב.

מניעה

ישנן מספר דרכים להימנע מחשיפה לרעלן המסוכן:

  • איסור על אכילת דבש בקרב תינוקות מתחת לגיל שנה.
  • הימנעות מאכילה של מזון מקולקל.
  • אפיית תפוחי אדמה בנייר כסף הגורמת לטמפרטורות גבוהות אשר הורסות את הרעלן.
  • הימנעות מאכילת מזון מקופסאות שימורים נפוחות.
  • שמירה על היגיינה תקינה בשימור של מוצרי מזון.
  • פנייה מיידית לקבלת טיפול רפואי במידה וקיימים פצעים נגועים המראים סימני מוגלה ואדמומיות.
  • הימנעות מצריכת סמים.

בהמשך לאמצעי המניעה והחשש מהידבקות של תינוקות, הרופאים מייעצים לבשל היטב את המזון אותו הם מגישים לילדים ולשמור עד כמה שניתן על סביבה היגיינית הנמצאת בהישג ידם של תינוקות.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן