Site icon אימונולוגיה

חיידקים ונגיפים

מחוללי המחלות הנפוצים והמוכרים ביותר הם חיידקים ונגיפים. מדובר בסוגים שונים של מיקרואורגניזמים המאופיינים על ידי תכונות ביולוגיות שונות, מבנה אנטומי וכן דרכי טיפול שונות בעקבות נזקים שהם מחוללים בגוף האדם.

באופן כללי, ההבדל בין נגיף לחיידק מתבסס על כך שהחיידק הוא יצור עצמאי, ואילו הוירוס הוא יצור שמשעבד את התא בו הוא גדל לצרכיו האישיים.

כלומר, החיידק יכול לייצר בעצמו את כל החומרים הנדרשים לו במהלך חייו, והוא מכיל את כל האנזימים והאברונים הנדרשים לצורך ייצור החלבונים העצמיים. לעומתו, הנגיף לא מכיל האברונים ואנזימים, ולשם קיומו הוא חייב להשתמש באברונים והאנזימים של התא בו הוא נמצא. ללא תא שיספק לו את הצרכים הבסיסיים הללו, הנגיף למעשה לא יוכל לחיות.

חיידקים

חיידקים, הנקראים גם בקטריות, הם מיקרואורגניזמים פרוקריוטיים – חד תאיים חסרי גרעין. גודלם של החיידקים נע בין 0.5-5 מיקרון, אך קיימים חיידקים יוצאים מהכלל שהם גדולים יותר או קטנים יותר.

מבחינים בין שלוש צורות מורפולוגיות של חיידקים: נקד, או כדור (Coccus), מתגים (Bacillus) וסלילים. כמו כן, החיידקים מאורגנים בצורות שונות, כמו שרשראות (סטרפטוקוקים) או צברים (סטפילוקוקים). לעתים, אף ניתן למצוא אותם בצמדים או בצורות אופייניות נוספות.

מבדילים בין שני סוגים של חיידקים, המובחנים לפי צביעת גראם: חיידקי גראם חיוביים, המכילים דופן תא ורגישים לפניצילין, וחיידקי גראם שליליים שאינם מכילים דופן תא, ולכן גם לא רגישים לטיפול בפניצילין.

החיידקים יכולים להצטבר על כל משטח; על העור, באיברי הגוף השונים ועוד. עם זאת, לא כל החיידקים מזיקים, וקיימים חיידקים רבים המיישבים את איברי גופנו באופן טבעי. חיידקים אלה נקראים מיקרוביוטה טבעית (או "חיידקים טובים"), והם בעלי תפקיד חשוב ביותר בפעילות הפיזיולוגית של גופנו ובעיקר במערכת העיכול.

מחלות נפוצות הנגרמות על ידי חיידקים הן דלקת ריאות, דלקת קרום המוח, דלקות בשלפוחית השתן, מחלות מין שונות ועוד.

נגיפים

הנגיפים, או בשמם הלועזי וירוסים, הם צורת חיים שונה לגמרי שכאמור, חייבת תא חי על מנת להתקיים. נגיפים הם בדרך כלל קטנים מחיידקים, וגודלם נע בין 10-300 ננומטרים. הם מופיעים במגוון צורות על פי התפקוד והפעילות שלהם. מבחינת החומר התורשתי, נגיפים יכולים להכיל צורות רבות של חומר תורשתי, החל מ-DNA דו-גדילי (בדומה לאדם), ועד RNA חד-גדילי בלבד.

הנגיף עטוף בקופסית הנקראת קפסיד, ולעתים גם במעטפת שומנית. תפקידם הוא להגן על החומר התורשתי של הנגיף מפני העולם החיצון.

מחלות נפוצות הנגרמות על ידי וירוסים הן איידס, צהבת נגיפית, כלבת, אדמת ושפעת החזירים.

פגיעת חיידקים ונגיפים בגוף

חיידקים ונגיפים יכולים לפגוע בגוף האדם ולתקוף את מערכת החיסון שלנו במספר צורות. חיידקים מסויימים יכולים להתיישב באיברים שונים בגופנו ולגרום לתגובה דלקתית חמורה שעלולה להזיק מאוד לאותו איבר. כך לדוגמה נגרמת דלקת ריאות, דלקת בשלפוחית השתן ודלקות נוספות.

בנוסף, חלק מהחיידקים והנגיפים מכילים רעלן, שמשתחרר לגוף וגורם לנזקים חמורים כמו הרעלת מזון, מחלת הכולרה, שעלת ומחלות נוספות.

הנגיפים יכולים לגרום להרס התא (ליזיס) ובכך להזיק לרקמה אותה הם תוקפים. בנוסף, נגיפים רבים הם בעלי יכולת התחבאות ומעבר למצב לטנטי; בעזרתו הם נשארים בגוף לאורך שנים רבות ויכולים לתקוף בתקופה מאוחרת יותר. נגיפים חשובים בעלי יכולת לטנטית הם CMV, אפשטיין בר, HIV ואבעבועות רוח.

טיפול נגד חיידקים ונגיפים

דרכי הטיפול המקובלות בחיידקים הם תרופות אנטיביוטיות, אך כיום נזהרים מאוד מתופעת העמידות לאנטיביוטיקה, ההולכת וצוברת תאוצה ברחבי העולם, וכתוצאה מכך חיידקים רבים עמידים לסוגי האנטיביוטיקה הישנים. דבר זה הוביל לכך שכיום יש צורך בייצור תרופות אנטיביוטיות מתקדמות יותר.

בדרך כלל, טיפול נגד נגיפים אינו נדרש. זאת מפני שבמקרים רבים הנגיפים גורמים לנזק קל בלבד, כך שניתן להסתפק  בתרופות להקלה על הסימפטומים. עם זאת, במחלות קשות יותר ניתן להשתמש בתרופות אנטי-ויראליות, אך הן בעלות תופעות לוואי קשות ובדומה לאנטיביוטיקה גם כאן חוששים מתופעת העמידות ההולכת וגוברת.

ראו גם:

חיידקים נפוצים הגורמים למחלות זיהומיות

מניעת הדבקה באיידס בעזרת ריפוי גנטי

Exit mobile version