Site icon אימונולוגיה

מערכת החיסון

מערכת החיסון של האדם דומה בחלקה למערכת צבאית המתפקדת באופן שוטף, קבוע ויומיומי. המערכת מורכבת מ"חיילים" רבים, להם תפקידים שונים במערך המלחמתי כנגד האויב המושבע, אשר יכול להיות וירוס, בקטריה, פטרייה או כל מיקרואורגניזם אחר הנקרא בשפה המקצועית: פתוגן.

חשוב לדעת מספר דברים על מערכת החיסון של האדם: האדם נולד עם מערכת חיסונית מולדת, אשר אינה כוללת בתוכה את כל התפקודים שיש לאדם בוגר. עם חלוף הזמן האדם מפתח חסינות כנגד פתוגנים מסוימים, את חלקם הוא מקבל עקב הידבקות במחלה. מחקרים הוכיחו כי הנקה של תינוק מסייעת לפתח בצורה יעילה וחזקה יותר את המערכת החיסונית.

בנוסף, חיסונים אותם מקבל האדם כבר מיום היוולדו, מסייעים לגוף להילחם ולהיות מוגן בו זמנית, כנגד פתוגנים מסויימים, אשר נמצאו במהלך השנים כמסוכנים לבריאות האדם (לדוגמא: חיסונים נגד שעלת, חצבת, אדמת, חזרת, הפטיטיס B וכדומה).

אחת הבעיות המרכזיות של ימינו, היא התפתחות מוטציות חדשות מווירוסים ובקטריות מהעבר, הדוגמא הטובה ביותר לכך היא שפעת החזירים אשר התפתחה מ- 3 ווירוסים קיימים מהעבר והפכה למוטציה חדשה. בעיה נוספת בתקופתינו היא מחלת האיידס שהתפרצה לפני כ-30 שנה , אשר בה חל כשל מוחלט בהגנת מערכת החיסון על הגוף, כך שהאדם פגיע בפני מחלות רבות ומגוונות.

בנוסף לכך, עם מספר ההשתלות האפשריות כיום, נוצרה בעיה של דחיית שתלים על ידי הגוף. זהו מצב שבו מערכת החיסון תוקפת את האיבר החדש והנחוץ, שכן היא רואה אותו כפולש זר. משום כך ניתנים לאחר ניתוחי השתלה מספר תרופות המדכאות את מערכת החיסון.

תאי המערכת החיסונית

כאמור, המערכת החיסונית מורכבת מקבוצת רבות של חיילים או תאים, שתפקידם להגן בכל דרך אפשרית כנגד הפתוגנים אשר נכנסו, או בו במקביל במניעת כניסת פתוגנים ישנים או חדשים לגוף האדם. חיילי המערכת החיסונית, כוללים את סוגי תאי הדם הלבנים. להלן, מספר דוגמאות לתאי דם לבנים המגינים על גוף האדם:

חיזוק המערכת החיסונית

על מנת למנוע הידבקות ומחלות חדשות או מחלות ודלקות חוזרות, מומלץ לבצע פעולות מניעה לפני שהאדם חולה. מומלץ לבצע חיסונים על פי לוחות הזמנים המומלצים על ידי משרד הבריאות (בעיקר לתינוקות ופעוטות). בנוסף, מומלץ להתחסן בכל שנה בחיסון כנגד שפעת. מומלץ לחזק את המערכת החיסונית על ידי אכילה מרובה של ירקות ופירות המכילים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון המסייעים לחזק את המערכת החיסונית.

באם האדם כבר נדבק בזיהום בקטריאלי, מומלץ לסיים את האנטיביוטיקה עד הסוף (על פי המלצת הרופא), שכן אי סיום כל תרופת האנטיביוטיקה עלול לגרום להיווצרות עמידות הבקטריות בעתיד לאותה תרופה.

מידע נוסף:

פרס נובל לחוקרי מערכת החיסון המולדת

דם טבורי לטיפול במחלות אוטואימוניות

Exit mobile version