תזונה לחולי קרוהן

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

למחלת קרוהן מחלה אוטואימונית התוקפת את מערכת העיכול ובעיקר את המעי הדק, דרגות שונות של חומרה ושל טיפול.

מלבד הטיפול התרופתי הניתן לחולים, רופאים רבים ממליצים לחולי קרוהן על תזונה נבונה יותר על מנת למנוע את התלקחות המחלה ולמען הרגשתם הטובה של הסובלים ממנה.

הכתוב להלן הוא בגדר המלצה בלבד, ומומלץ לסובלים מקרוהן להיות ערים להשפעות שיש למזונות שונים על תחושתם הכללית.

דיאטה דלת שארית

דיאטה דלת שארית, הנמנעת מפירות וירקות טריים ומוצרי מזון עתירי תאית סיבים תזונתיים, מטרתה למנוע מצב בו דפנות המעי הפצועות נשרטות מהסיבים הגסים, מה שעשוי להיטיב עם העיכול ולהגביר את ספיגת המזון בגוף.

בדיאטה דלת שארית נמנעים ככל האפשר גם ממוצרי חלב, מכיוון שהלקטוז מעודד פעילות מעיים מוגברת יותר, העלולה לגרום אי-נוחות וכאבים לחולה.

יש למתן באופן משמעותי את צריכת השומן ולהגבילה לכף או שתיים ביום של שומן צמחי מועיל.

חשוב מאוד להקפיד על תזונה בריאה, בעלת תכולה נאותה של ויטמינים, מינרלים, פחמימות וחלבונים על מנת לספק לגוף את כל אבני הבניין שהוא זקוק להם גם בתזונה דלת שארית.

פחמימות

למרות שקמח לבן נחשב למזון דל-שארית בהשוואה לקמח מלא, קיים קשר בין צריכה של קמח לבן ושאר מוצרים מעובדים לבין התפתחות המחלה.

לחולי קרוהן מומלץ להימנע לחלוטין מקמח לבן, אורז לבן ושאר מוצרים מעובדים ודגנים שהוסרה מהם בקליפה ועליהם לצרוך מוצרים מלאים.

עם זאת, מומלץ להימנע מצריכה של סובין חיטה וסובין מדגנים אחרים, בשל היותו עתיר בסיבים גסים.

גם סוכר על שלל נגזרותיו עשוי לגרום להתלקחות של המחלה. תזונה מיטיבה עם חולי קרוהן תמיר את הסוכר ברכז פיאות טבעיים, סטיביה או מאט מאוד סירופ מייפל טבעי.

שומנים

מכיוון שמחלת קרוהן מאופיינת בספיגה איטית או בתת-ספיגה של המזון, השומנים שצורך החולה נאגרים בגופו מבלי שיהיו מפורקים ע"י מערכת העיכול. הסיבה לכך היא, העומד התמידי שמערכת העיכול נמצאת בו מפאת המחלה.

יש להגביל את צריכת השומן למינימום ההכרחי. חולי קרוהן חייבים להימנע מצריכה של מזון מטוגן, שמנים מעובדים, שמנים מוקשים, מוצרי בשר עתירי שומן, גבינות שמנות, כמויות גדולות של אגוזים וזרעים וכו'.

במקום כל אלה, יש לצרוך מזונות העושים שימוש במעט מאוד שמן ויש להקפיד ולצרוך רק שמנים חיוניים לגוף, כדוגמת שמן-זית, פשתן או טחינה בכמות של עד שתי כפות ביום.

חשוב לזכור, שרוב המזונות שאנו אוכלים מכילים כמות מסוימת של שמן, ואין צורך להכביד על מערכת העיכול עם שומן נוסף.

חלבונים

מומלץ לשלב בארוחות גם מעט סויה, אפונה ירוקה וקטניות, לתוספת חלבונים איכותיים וקלים לעיכול. כמו כן, קינואה וכוסמת, שהם דגנים נוחים וקלים לעיכול, מכילות את חומצות האמינו החיוניות לגוף ומתפקדות כחלבון מלא בארוחה מומלץ לשלבן בתזונה לעיתים תכופות.

ירקות

במקום הירקות הטריים, מומלצת צריכה של ירקות מאודים ורכים. על מנת שלא לאבד מינרלים חיוניים, מומלץ לאדות את הירקות בכמות מינימלית של מים ולשתות את המים שהירקות אודו בהם או, לחילופין, להשתמש בהם למרק.

כמו כן, מומלץ לשתות מיצי ירקות מדי יום. ניתן לסחוט מיצי ירקות טריים במסחטה ייעודית. מיצי הירקות מקלים ומיטיבים עם מערכת העיכול והם עשירים בויטמינים ובמינרלים שיש בירק המלא. כשאתם שותים את המיצים, הקפידו "ללעוס" אותם מעט, על מנת לעורר את מיצי העיכול לפעולה ולספיגה מירבית.

 פרוביוטיקה

על חולי קרוהן להקפיד על נטילת פרוביוטיקה מדי יום. מכיוון שקרוהן היא מחלה דלקתית, חולי קרוהן סובלים ממחסור בחיידקים טובים בפלורת המעיים.

ראו גם:

יוסטקינומאב – תרופה חדשה לטיפול במחלת קרוהן

תזונה לחולי צליאק

מחקר מצא: מזון תעשייתי עלול להגביר את הסיכון למחלות אוטואימוניות

האם דיאטת פליאו עוזרת לסובלים ממחלה אוטואימונית?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן