צליאק היא מחלה אוטואימונית נפוצה, הקשורה לתגובה של מערכת החיסון כנגד גלוטן – מרכיב חלבוני הנמצא בסוגי דגנים רבים (חיטה, שעורה, ועוד).
הטיפול העיקרי במחלת הצליאק כולל הימנעות מוחלטת מצריכה של מוצרים המכילים גלוטן. מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות הצביעו על כך שהתגובה האימונולוגית לגלוטן אצל חולי צליאק יכולה לערב איברים רבים בגוף, ולהשפיע בצורות שונות על חייהם של החולים, במידה ואינם מקפידים על דיאטה מתאימה. היום מעריכים ששכיחותה של מחלת הצליאק באוכלוסייה גבוה למדי, וייתכן שמגיע עד ל – 1%.
טרשת עורקים (atherosclerosis) הוא תהליך פתולוגי נפוץ ביותר, המתאר הצטברות של פלאק טרשתי בדופנותיהם של עורקים גדולים. הפלאק הטרשתי מכיל שומן, כולסטרול, תאי דלקת ושריר חלק, ומוביל לחסימה הדרגתית ומתקדמת של עורקים שונים בגוף.
חסימה זו מסוכנת ומביאה להתפתחותן של מחלות רבות העומדות בראש טבלת המחלות בעולם המערבי – מחלות לב וכלי דם. חסימה של העורקים המובילים דם למוח עלולה להביא לאירועים מוחיים, וחסימה של העורקים הכליליים, המספקים דם ללב, מביאה להתקפי לב.
היום ידוע שתהליך היווצרות של טרשת העורקים מתחיל בגיל צעיר ביותר, ונודעת חשיבות מרובה למניעה ועצירה של התהליך באופן אפקטיבי. טיפול יעיל בגורמי סיכון למחלה, כמו רמות כולסטרול גבוהות בדם, מוביל לירידה משמעותית בסיכון לסבול ממחלות כלי דם.
האם יש קשר בין שתי המחלות?
האם יש קשר בין טרשת עורקים או היוצרות מואצת של פלאק טרשתי ובין מחלת הצליאק? עד לאחרונה לא היה ידוע על קשר כזה. מחקר חדש שפורסם בכתב העת " Alimentary Pharmacology and Therapeutics" מצביע על קשר אפשרי בין שתי המחלות, וגם מציע מנגנונים שונים הקושרים בין התהליכים הפתלוגים העומדים בבסיסן.
במחקר זה נבחרו עשרים חולים צעירים שאובחנו כחולים במחלת הצליאק. חולים אלו עברו הערכה מקיפה של המצב הטרשתי לפני התחלת הטיפול הדיאטתי נטול הגלוטן, ולאחר מספר חודשים של דיאטה מתאימה לטיפול במחלה.
ההערכה של המצב הטרשתי כללה בדיקות דם לכולסטרול טוב (HDL) וכולסטרול רע (LDL), שומנים בדם, ומספר מדדים ביוכמיים נוספים המאפיינים את התהליך הטרשתי.
בנוסף, בוצעה לחולים בדיקת אולטרא-סאונד של עורק התרדמה (הקרוטיד), המשקפת את מידת הטרשת בעורק חשוב זה.
בנוסף, נבחרה קבוצת ביקורת בת עשרים ושניים צעירים בריאים, בגילאים דומים, שגם אצלם הוערך המצב הטרשתי, בהשוואה לחולים במחלת הצליאק.
תוצאות המחקר הצביעו על קשר ברור בין שתי המחלות, ושיפור במדדים הקשורים לטרשת אצל חולי צליאק לאחר התחלת הדיאטה. ערכי הכולסטרול כמו גם מדידות הטרשת בבדיקת אולטרא-סאונד הצביעו על שיפור במצב הטרשתי , כנראה בתגובה לטיפול בצליאק.
מדוע יש קשר בין שתי המחלות?
מחקר זה אומנם בחן מספר קטן למדי של חולים, אבל לא ניתן להתעלם מהתוצאות, הקושרות בין צליאק לטרשת עורקים. החוקרים מציעים מספר מנגנונים שנועדו להסביר קשר זה. ידוע מזה זמן רב על קשר בין מחלות אימונולוגיות שונות ובין טרשת עורקים מואצת.
טרשת עורקים היא מחלה הקשורה באופן ישיר והדוק לתהליכים דלקתיים בגוף, המופיעים גם בפעילות לא תקינה של מערכת החיסון. ייתכן שחולי צליאק שנחשפים לגלוטן נמצאים במצב דלקתי כלל גופי מוגבר, המעלה את הסיכון להתפתחות טרשת. החוקרים מסמכים, שמחקר ראשוני זה מצביע על קשר אפשרי בין מחלת הצליאק וסיכון מוגבר לטרשת עורקים, ומחלות לב וכלי דם מוחיים.
מחקרים גדולים יותר נדרשים כדי לאפיין קשר זה בצורה טובה יותר, וכך לשפר את ההבנה שלנו בנוגע למנגנונים של שתי מחלות אלו.
אולי יעניין אותך גם:
מחקר ישראלי חדש מביא בשורה לחולי טרשת נפוצה