טיפול חדש לסוכרת: לימוד התאים של המערכת החיסונית כיצד להתנהג

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

טיפול חדש לסוכרת: לימוד התאים של המערכת החיסונית כיצד להתנהגתחום חדש ומבטיח אשר מהווה פריצת דרך בכל הנוגע לטיפול בסוכרת הוא הנדסת תאים אשר משמעותו כוונון ולימוד תאי הגוף לתפקד כתאי לבלב המסוגלים לייצר אינסולין ולאזן את רמת הסוכר בדם.

סוכרת

סוכרת היא אחת המחלות הכרוניות השכיחות ביותר וכזו הנמצאת במגמת עלייה מתמדת בכל העולם ובקרב כל קבוצות האוכלוסייה, למחלה טרם נמצא מרפא ועל סמך מחקרים נמצא כי גורמים סביבתיים המשפיעים כבר בגיל הינקות מגדילים את שיעוריה ואת התפשטותה.

היווצרות סוכרת נובעת מגורמים שונים אשר מעוררים את מערכת החיסון לפעילות יתר בשלב שהיא עדיין לא בשלה, כתוצאה מכך נוצרים נוגדנים עצמיים אשר תוקפים את תאי הלבלב האחראים על הפרשת האינסולין וגורמים לספיגה לקויה שלו בתאים ולעלייה ברמתו בדם. סוכרת היא מחלה המוגדרת החוסר ויסות חיסוני והינה בעלת נטייה גנטית.

הנדסת תאים

הצורך במציאת מרפא למחלה מתעצם נוכח שכיחותה ההולכת ועולה, הטיפולים כיום אינם נותנים מענה מלא לסיבוכים שונים שך המחלה והתקווה החדשה והבשורה בנושא היא הנדסת תאים. תחום הנדסת תאים עוסק בכוונון של תאי הגוף כך שיחקו את פעולת תאי הלבלב.

מחקרים שונים המתפרשים על למעלה מעשור הגיעו לשלבי פיתוח ויישום טיפולי. המחקר מתרכז בהפיכת תאי כבד ותאים אחרים לתאים המייצרים אינסולין ומפרישים אותו על פי רמת הסוכר בדם. התאים בהם עושים שימוש בשיטה זו מקורם עצמי, כלומר אין המטופל זקוק לתרומה של תאי לבלב ולהשתלתם כפי שנדרש כיום בטיפול בסוכרת מסוג 1.

בסיס השיטה

הטכנולוגיה החדשה מתבססת על התפתחות של תאים אצל עוברים באמצעות חלבוני מעבר אשר קובעים את ייעודם של התאים. באמצעות זיהוי חלבוני המעבר אשר גורמים להתפתחות תאי לבלב ניתן להחדירם לרקמות אחרות ולהקנות להן תכונות של לבלב. הניסויים הוכיחו כי אכן הושגה התוצאה וההשפעה הרצויה כאשר תאי כבד בהם הושתלו חלבוני המעבר פיתחו יכולת להפריש אינסולין. כך מתאפשרת יצירה של תאים מסוימים באופן מלאכותי אשר מתפקדים על סמך הכוונון ובהתאם לצורך.

מטרות המחקר

  • זיהוי ואפיון תכונות של תאי מוצא מרקמה אנושית בוגרת המסוגלים לעבור שינוי התפתחותי.
  • פענח המנגנון המולקולרי של תהליך שינוי האפיון של תאים.
  • זיהוי התפקיד של חלבוני המעבר ופקטורי גדילה בתהליך אפיון התאים.
  • הבנת מערכת היחסים בין תאים אשר עברו שינויים התפתחותיים לבין סביבתם.
  • בחינה תפקודית של הרקמה החדשה במערכת תאית ובבע"ח.
  • זיהוי של מסלולים תאיים המובילים לשינוי התפתחותי ברקמות בוגרות.

יתרונות השיטה

  • החלפת רקמה פגועה ברקמה בריאה בעלת יכולת תפקודית תקינה תוך שיפור איכות חיי חולי הסוכרת אשר לא יזדקקו לזריקות אינסולין.
  • הפרשה מבוקרת של אינסולין ובקרת גלוקוז תקינה המונעים סיבוכים של המחלה.
  • יצירת מאגר תאים בלתי מוגבל המסוגל לייצר אינסולין וייתן מענה למחסור באיברים להשתלה.
  • השתלה של רקמה עצמית המונעת את הצורך בדיכוי המערכת החיסונית.
  • השתלת רקמה שמקורה בתאי כבד בעלי עמידות כנגד פעולה של המערכת החיסונית.

מבט לעתיד: מעבר ממחקר לפיתוח מעשי

לאחר קבלת התוצאות החיוביות במחקרים, השיטה נבדקה על עכברים ונמצא כי הם נרפאו מסוכרת. בשלב הבא הושתלו תאים מהונדסים אנושיים בעכברים סוכרתיים נטולי מערכת חיסון ונמצא כי התאים למדו להתנהג כמו תאי לבלב. הניסויים הללו אישרו לחוקרים כי הנדסת תאים הגיעה לשלב של בגרות מחקרית וכעת המאמצים מושקעים ביכולת להשתיל תאים מכווננים גם לגוף בני אדם.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן