תוצאות מחקר חדש אשר פורסם בכתב העת Clinical Infectious Diseases מראות שדיכאון לא מטופל בקרב מבוגרים יכול להוריד את יעילותו של החיסון כנגד שלבקת חוגרת.
במחקר אשר נערך במשך שנתיים הראו החוקרים שלאחר מתן החיסון, התגובה החיסונית של הנבדקים אשר סובלים מדיכאון נמוכה יותר מאשר של קבוצת הביקורת וכתוצאה הם יכולים להיות חשופים להופעה של שלבקת חוגרת למרות שהתחסנו.
מחקר זה מראה שקיימת חשיבות גם לטיפול בדיכאון, אשר נחשב לנפוץ יחסית בקרב האוכלוסייה הקשישה, ומוכיח שקיים קשר איתן בין המצב הנפשי למצב הבריאותי.
שלבקת חוגרת והחיסון נגדה
שלבקת חוגרת הוא מצב בו מופיעה פריחה כואבת ביותר על חלק קטן מהעור, לרוב בצד אחד של פלג הגוף העליון. מדובר במצב נפוץ יחסית בקרב מבוגרים, המופיע בדרך כלל על רקע הירידה בתפקוד מערכת החיסון בגלל הגיל או בגלל מחלות אחרות.
כיום, קיימים רופאים אשר ימליצו על מתן חיסון כנגד השלבקת החוגרת, במטרה למנוע את היארעות המצב ולהפחית את הסיכון להופעתו בקרב הקשישים.
החיסון גורם על ידי מתן נגיפים חיים מוחלשים לחיזוק התגובה החיסונית התאית כנגד הנגיף אשר יכולה להפחית את הסיכון להופעת שלבקת חוגרת. עם זאת, חשוב לזכור שהחיסון לא משמש כטיפול במחלה אלא רק למניעה.
הקשר בין דיכאון לפעילות מערכת החיסון
חולים הסובלים מדיכאון ואינם מטופלים בתרופות (כמו לדוגמא תרופות ממשפחת SSRI) סובלים מכך שהתגובה החיסונית התאית שלהם כנגד נגיף הוריקלה זוסטר אשר גורם לשלבקת חוגרת נמוכה ביותר. אצל חולים אלה, גם לאחר שמחסנים אותם התגובה החיסונית שלהם אינה מספקת, והם נוטים לפתח יותר מקרים של שלבקת חוגרת.
על פי ממצאי המחקר, אנשים הסובלים מדיכאון אשר אינם מטופלים סובלים יותר ממקרים של שלבקת חוגרת, בין היתר בגלל הירידה החיסונית שלהם. טיפול בדיכאון יכול לסייע להגברת פעילות מערכת החיסון ולשיפור ההגנה של החיסון מפני המחלה.
אבחנה של דיכאון בקשישים יכולה להפחית את הסיכון לשלבקת חוגרת
דיכאון בקשישים הוא מצב נפוץ ביותר, אשר מופיע בחלק גדול מהקשישים ולרוע המזל לא תמיד מאובחן ומטופל כראוי.
קשישים רבים נוטים לפתח דיכאון ברמות שונות מסיבות רבות, כמו היציאה לפנסיה, אבדן בן זוג, מחלות שונות, אבדן יכולת העצמאות וסיבות נוספות. למרות שהידע בנושא קיים כבר שנים, לא תמיד פשוט לאבחן את המצב והטיפול בו צריך להיעשות ברגישות המתאימה.
על פי מסקנות המחקר, אבחנה של דיכאון בקשישים יכולה לסייע להם להפחית באופן משמעותי את הסיכון לפתח שלבקת חוגרת, ולשפר את התגובה של גופם למתן החיסון. ולכן, אבחנה של דיכאון בגיל השלישי חיונית לבריאות הכללית, ועל הרופאים הגריאטרים להקפיד על הנושא ולבצע בדיקות סקר שונות לאבחנת הדיכאון.
העמקת ההבנה בנושא תסייע לטיפול בחולים נוספים
קיימת חשיבות רבה לביצוע מחקרים נוספים בתחום, לשם גילוי הקשר בין דיכאון ובין השפעת החיסונים על הגוף. מכיוון שטיפול בדיכאון על ידי תרופות מסייע להגברת ההשפעה של החיסון כנגד שלבקת חוגרת, ייתכן וקיים קשר בין טיפול כזה לבין חיסונים נוספים, כמו לדוגמא חיסון כנגד שפעת.
במידה ויתגלה קשר כזה, ניתן יהיה לשפר את ההגנה מפני מחלות שונות באמצעות חיסונים, ובכך לסייע לקשישים רבים הסובלים מדיכאון להגן על עצמם מפני אותן מחלות.
דיכאון בקרב קשישים הוא תופעה נפוצה ביותר, ועל כן הבנת השפעת הדיכאון על תהליכים פיזיולוגיים בגוף חיונית למניעת מחלות שונות וטיפול בדיכאון יכול לסייע לא רק למצב הרוח והתפקוד הכללי של אותם אנשים, אלא יכול גם להגן עליהם מפני מחלות שונות.