האם דלקת היא הגורם לסוכרת?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דלקת עלולה לגרום לסוכרת

דלקת עלולה לגרום לסוכרתמחלת הסוכרת הינה מחלה מטבולית, אשר מתרחשת עקב רמות גבוהות של גלוקוז בשתן ובדם. למחלת הסוכרת מספר צורות, המוכרות שביניהן כוללות:

מבחינה פיזיולוגית, ידוע כי מחלת הסוכרת על כל צורותיה, נגרמת בעיקר עקב ליקוי בייצור אינסולין או ליקוי בקליטת אינסולין. תאים מיוחדים בלבלב, הקרוים תאי בטא, מתקשים לייצר אינסולין בכמות מספקת (סוכרת נעורים סוג 1), או במצב פזיולוגי הפוך, תאי בטא שבלבלב מייצרים יתר אינסולין, ממה שהגוף דורש (סוכרת מבוגרים סוג 2).

גורמי הסיכון להיווצרות מחלת הסוכרת כוללים:

  • גורמי גנטיקה
  • עודף משקל
  • חוסר פעילות גופנית
  • תגובה אוטואימיונית ( מצב בו הגוף "תוקף" את עצמו).
  • תרופות
  • הריון
  • צריכה מוגברת של מזונות מסוימים, כגון: ממתקים, סוכרים, קמח לבן (לא הוכח מחקרית באופן מלא).
  • מוצא אתני- מוצא מזרח תיכון, דרום אסיה, אפריקה.
  • לחצים נפשיים
  • מחלות רקע, כגון: יתר לחץ דם, LDL גבוה
  • גיל-ככל שעולה גיל האדם קיים סיכון לפתח סוכרת מסוג 2
  • הדבקה ויראלית

הקשר בין מחלת הסוכרת לדלקת בגוף

לאחרונה, סדרת מחקרים חדשים, הוכיחה כי קיים קשר בין מחלת הסוכרת לדלקת. במחקרים הללו נמצא כי בעקבות היווצרות הדלקת בגוף האדם, תאים של המערכת החיסונית המנסים בו  במקביל להילחם גם בדלקת וגם להילחם במזונות מזיקים אותם אנו צורכים, תאים אלו הקרוים ציטוקנים, יוצאים מכלל שליטה ובשל תפקודם הלקוי של הציטוקנים, הם עלולים לגרום להתפתחות של מחלות כרוניות רבות ואחת מהן היא מחלת הסוכרת.

נמצא כי הגברת יצירת ציטוקינים עלולה לגרום לתופעה הנקראת תנגודת התאים לאינסולין.

תנגודת התאים לאינסולין, גורמת לפגיעה ביכולת של אינסולין להוריד את רמת הגלוקוז (סוכר) בדם, מה שבסופו של דבר עלול לגרום להתפתחות מחלת הסוכרת, עקב עלייה בייצור גלוקוז בכבד, ירידה בקליטת הגלוקוז בשרירים וכתוצאה מכך עלייה אבנורמלית של רמת הגלוקוז בדם.

עוד נמצא במחקרים, כי קיימים גורמי סיכון רבים, (חלקם ידועים כבר ממחקרים קודמים), אשר עלולים לגרום להיווצרת דלקות ועקב כך סוכרת.

להלן מספר דוגמאות לגורמי סיכון להיווצרות דלקות כוללים:

  • מזון עם עודפי שומני אומגה 6 ( לדוגמא: שמן תירס, שמן סויה)
  • מזון המכיל סוכרים
  • ממתיקים מלאכותיים
  • משקאות דיאטטים
  • פחמימות מזוקקות
  • קמחים מזוקקים
  • רעלנים (לדוגמא: חומרי הדברה, כספית, עופרת).
  • שומני טרנס
  • חסרים תזונתיים ( חסר ויטמנים, שומני אומגה 3, נוגדי חמצון)
  • אלרגיות ורגישיות למזון (כגון: גלוטן)
  • וירוסים (לדוגמא: אדנו-וירוס).
  • דחק נפשי
  • חוסר פעילות גופנית

צריכת מזונות אלו והיחשפות לגורמי הסיכון השונים, עלולים לגרום ליצירת דלקות שונות בגוף ועקב כך עלייה בייצור הציטוקנים בכדי להילחם בדלקות אלו.

כאמור נמצא כי במצבים אלו ככל הנראה ישנה עלייה אבנורמלית בייצור הציטוקנים, מה שמעלה את הסיכון לפתח תנגודת תאים לאינסולין, עלייה אבנורמלית ברמות סוכר בדם ועקב כך סיכון גבוה לפתח מחלות כרוניות וביניהן סוכרת.

חלק מגורמי הסיכון למחלת הסוכרת אינם נשלטים (כגון: גיל, מוצא, תורשה) ,אך חלק ניכר מגורמי הסיכון למחלת הסוכרת כן נמצאים בשליטת האדם (כגון: תזונה לקויה, חסרים בתזונה, חוסר פעילות גופנית וכדומה), לכן מומלץ להקטין את גורמי הסיכון הנשלטים, על ידי:

  • צריכת מאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך, הפחתת מאכלים עתירי שומן טרנס, מאכלים עתירי סוכר ומלח, מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית.
  • ביצוע פעילות גופנית על בסיס קבוע בייעוץ מאמני כושר.
  • מעקב צריכת פחמימות
  • מעקב רמות סוכר ושומנים בדם (לאנשים ברמת סיכון גבוה מומלץ אחת לחצי שנה)
  • מעקב לחץ דם
  • חיסונים נגד שפעת בחורף, וירוסים וחיידק הפנאומוקוק.

ראו גם:

החיידקים הכי נפוצים שגורמים למחלות זיהומיות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן