אנשים הנושאים את נגיף ה-HIV מחויבים להיות זהירים באופן מיוחד באשר לשמירה על מערכת החיסון שלהם תקינה וחזקה. נגיף האיידס פוגע בתפקודה של מערכת החיסון על ידי הריגת תאים אשר נועדו להגנה על הגוף מפני מחלות שונות בהם תאים לימפוציטים או תאי .T בקרב נשאי נגיף האיידס, ספירת תאי ה-T יכולה להיות נמוכה באופן משמעותי ומסוכנת עד למצב בו מתפרצת המחלה.
לאור כל זאת ניצב בפני אותם נשאי הנגיף אתגר לא פשוט אך הכרחי והוא שעליהם לעשות ככל שביכולתם על מנת לשמור על מצב פיזי טוב עד כמה שניתן, נקיטה במספר צעדים באורח חייהם היא דרך טובה ונכונה להתחיל בכך.
אכלו בריא- שמירה על תזונה מאוזנת
שמירה על תזונה בריאה ומאוזנת חיונית לבריאות הכללית ובמיוחד כאשר אתה חי עם נגיף האיידס. תזונה נכונה הכרחית לשמירה על מערכת חיסונית חזקה אשר מסוגלת לגן על הגוף מפני מחלות ואף למנוע את התקדמותה מחלת האיידס. מומחים לתזונה טוענים כי הדיאטה הנכונה הינה בעלת חשיבות ותרומה ליכולת הגוף לעבד את התרופות הרבות אשר נשאי הנגיף מחויבים לקבל ובנוסף היא מסייעת במניעה של תסמינים נפוצים וקלים יותר של שלשולים, בחילות ועייפות.
הימנעות מצריכת אלכוהול במקביל לנטילת תרופות
אלכוהול ותרופות הוא צירוף לא מוצלח וזאת בלשון המעטה, אלכוהול וסמים יכולים להחליש את המערכת החיסונית ומהווים סיכון של ממש עבור נשאי נגיף האיידס. התמכרות לחומרים ממכרים יכולה לפגוע ולהפריע להשפעת התרופות וכן לגרום לאינטראקציה מסוכנת ביניהם.
בריאות הפה
מערכת החיסון החלשה של נשאי נגיף ה-HIV משפיעה על למעלה משליש מכלל החולים וגורמת לבעיות נלוות שונות בהן בעיות שיניים ובעיות פה שונות בהן יבלות אוראליות, שלפוחיות חום ופצעים. מטופלים רבים סובלים מיובש בפה מה שמעלה את הסיכון לבעיות בפה ובחניכיים. חולי איידס נוטים לפתח מחלת חניכיים אשר עלולה להחמיר במהירות ולהוביל לבעיות נוספות חלקן חמורות ואף למחלת לב. לכן חשיבות הצחצוח והשימוש בחוט דנטלי באופן קבוע כמו גם ביקור תדיר אצל רופא שיניים רבה.
הפחתת לחץ
לחץ כרוני אשר מאפיין את אורח החיים המודרני עלול לגבות מחיר בריאותי. הפחתת לחצים היא חלק חיוני מאורח חיי נשאי נגיף האיידס כאשר הפגת מתחים הוכחה כמסייעת במניעת התקדמות המחלה. מתח יכול להוביל לירידה בתאבון, לבעיות שינה ולגורמים נוספים אשר פוגעים בבריאות ומחלישים את מערכת החיסון. ישנן דרכים נהדרות להפגת מתח בהן יוגה, פעילות גופנית, מדיטציה ועיסוק בכל דבר אשר מרגיע אתכם.
טיפולים משלימים
טיפולים כגון דיקור ושיטות אלטרנטיביות נוספות המשולבים בתכנית הטיפולית של חולה האיידס מראים תוצאות חיוביות בהקלה על הסימפטומים של המחלה ובמניעה של חלק מתופעות הלוואי של התרופות. טיפול אקופונקטורה בו נעשה שימוש במחטים דקות במיוחד בנקודות ספציפיות בגוף הוכח כמגביר את התפקוד של המערכת החיסונית ומסייע להרגעת מתחים.
היערכות לפני נסיעה
העובדה כי המערכת החיסונית חלשה יותר מחייבת זהירות ונקיטת צעדים מיוחדים לפני נסיעה הכוללים הצטיידות במזון ובמים, כמו כן מומלץ להימנע מנסיעה למדינות מתפתחות אשר אינן בטוחות מבחינת ההיגיינה ואיכות המזון והמים שבהן. במידה ואתם מתכננים טיול, הקפידו להיוועץ עם הצוות הרפואי המטפל בכם בטרם הנסיעה.
טיפול בעור
בעיות עור מהוות תופעה אשר יכולה להופיע אצל חולי HIV כתוצאה ממערכת החיסון החלשה. זיהום חמור בעור מהווה אינדיקציה על חולשת מערכת החיסון ופעמים רבות אנשים עם HIV נוטים לסבול ממחלות עור בהן פסוריאזיס ושלבקת חוגרת, לכן היו מודעים למצב עורכם אשר מהווה סמן לגבי פוטנציאל להיווצרותן של בעיות בריאותיות נוספות.
מעקב גניקולוגי
איידס מגדיל את הסיכון בקרב נשים לפתח סרטן הרחם, לכן על נשאיות הנגיף לבצע בדיקות אחר הימצאות סרטן הרחם פעמיים בשנה שלאחר גילוי הנשאות ולאחר מכן באופן קבוע מדי שנה.
נטילת תרופות בזמן
מחקרים רבים הראו את הקשר שבין נטילת תרופות בזמן לבין עלייה ברמת תאי ה-T. דילוג על תרופות או אי נטילתן חושף את הנשא לסיכון גבוה ומעלה את הצורך באשפוז ואת הסיכון למוות.
למדו על המחלה
מודעות וידע אודות המחלה עשויים לשפר את ההתמודדות עמה ואולי אף להקל עליה. ניתן ללמוד מהמידע הרב המצוי באינטרנט וכן מומלץ לשוחח עם הרופא ולהסתייע במרכזי סיוע וקבוצות תמיכה.