בדיקת CRP ומחלות אוטואימוניות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקה

בדיקהבדיקת CRP היא בדיקה שמטרתה לזהות את הימצאותם של תהליכים דלקתיים בגוף. זוהי בדיקה המתבצעת בבדיקת דם רגילה, ללא כל מגבלות או סיכונים המספקת לרופאים מידע רב בעיקר במקרים של מחלות דלקתיות ומחלות אוטואימוניות אחרות.

החלבון CRP הוא חלבון המיוצר בכבד ורמתו בזרם הדם עולה בנוכחות תהליכים דלקתיים שונים.

לדוגמא, אצל כל אדם הסובל מזיהום חריף (כמו דלקת גרון או דלקת ריאות) ניתן לזהות עליה ברמת ה-CRP תוך מספר שעות, וכך גם אצל חולים במחלות אוטואימוניות הסובלים מהתלקחות המחלה.

רמת ה-CRP קשורה למידת הדלקת, וכאשר הדלקת חולפת והחולים מחלימים מהזיהום היא כמובן יורדת בחזרה לנורמה.

בדיקת CRP משמשת באופן רוטיני אצל חולים מאושפזים ולעתים גם בקופות החולים כאשר מופיעים סימנים של דלקת כמו חום, כאבים וסימנים נוספים. בנוסף, בדיקת CRP יכולה לשמש כמעקב אחר חולים במחלות דלקתיות כרוניות, כמו מחלת קרוהן או דלקת פרקים ראומטית.

חשוב לזכור שלמרות שבדיקת CRP מספקת מדד מהימן לרמת הדלקת בגוף, חשוב לשלב את התוצאות שלה עם הממצאים הקליניים ועם תוצאות בדיקות נוספות, ולכן לא מומלץ לשנות טיפול או אבחנה בהתאם לה ללא התייעצות עם רופא.

מתי מבצעים את בדיקת CRP?

מכיוון שמדובר בבדיקה פשוטה לביצוע, בדיקת CRP היא בדיקה סטנדרטית במצבים רפואיים רבים.

בדיקת ה-CRP מספקת לרופאים מידע אודות תהליכים דלקתיים בגוף, ולכן תעזור כמעט בכל מצב בו קיימת דלקת או חשד לדלקת. המצבים העיקריים בהם מבצעים בדיקת CRP הם:

מחלות דלקתיות ואוטואימוניות

נשים הסובלים ממחלות דלקתיות כרוניות עוברים את בדיקת ה-CRP לצורך מעקב אחר מצבם ולצורך הערכת המצב הדלקתי בגופם. מדובר במחלות כמו מחלת מעי דלקתית (קרוהן וקוליטיס כיבית), דלקת פרקים ראומטית, לופוס, בכצ'ט ומחלות אחרות אשר מתבטאות בהתקפים דלקתיים לצד הפוגות.

אנשים החולים במחלות אלה סובלים מהתקפים חוזרים של תהליכים דלקתיים הגורמים לתסמינים שונים (לדוגמא כאבי פרקים בדלקת פרקים ראומטית וכאבי בטן ושלשולים במחלת קרוהן), ובמקרים אלה רוצים הרופאים לדעת שהבסיס לתלונות הוא התלקחות של המחלה הדלקתית.

במקרים רבים, רמת ה-CRP עולה לרמות גבוהות ביותר, ומבטאת בעצם את התהליך הדלקתי המופיע בגוף לאור המחלה. במקרים כאלה, בהם מופיעים תסמינים דלקתיים לצד עליה ברמת ה-CRP מקובל להתחיל טיפול, אשר מעקב אחר רמת ה-CRP יכול לסייע להעריך את הצלחת הטיפול ולעזור לרופאים להחליט האם להמשיך בו, לשנות אותו או להפסיק.

אחרי תהליכים פולשניים

תהליכים פולשניים כמו ניתוחים ופרוצדורות אחרות יכולים לגרום לזיהומים ודלקת, אותה רוצים לאתר בשלב מוקדם ככל האפשר. במקרים רבים, ובמיוחד בחולים בסיכון מבצעים את בדיקת ה-CRP על מנת להעריך סיבוכים שונים על רקע הפעולות הפולשניות ולהתחיל טיפול אנטיביוטי או אחר במידת הצורך.

זיהומים

מחלות זיהומיות רבות גורמות לעליה ברמת ה-CRP, ובדיקת CRP מסייעת בבדיקתם ובהגעה לאבחנה. בדיקת רמת CRP נדרשת במקרים של מחלות זיהומיות על מנת להעריך את חומרת המחלה ואת הצורך בטיפול מהיר ואגרסיבי. לדוגמא, רמת CRP משמשת במקרים של דלקת קרום המוח, זיהומים במפרקים ובעצמות אצל ילדים, ובכל מקרה זיהומי אחר. על סמך רמת ה-CRP ניתן כמובן להעריך גם את התגובה לטיפול הניתן, ולוודא שאכן הוא גורם לשיפור במצב.

תוצאות הבדיקה

אצל אנשים בריאים, רמת ה-CRP לא אמורה לעלות מעל 10 מ"ג לליטר דם. במקרים של מחלה דלקתית, רמת ה-CRP עולה, ויכולה להגיע לרמות של 100 ומעלה, המעידות על קיומו של תהליך דלקתי בגוף. בהתאם, ירידה ברמת ה-CRP מעידה על הירידה בתהליך הדלקתי ועל החלמת הגוף מהמחלה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן